Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen extra helikoptervluchten vanwege onttrekkingsverbod

Geplaatst opzaterdag 4 augustus 2018 - 12:50

Het Waterschap Limburg voert geen extra helikoptervluchten uit om te controleren of boeren zich houden aan het verbod om water uit beken op te pompen.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) maakte zich vrijdag boos over de controles vanuit de lucht. "Onterecht", zegt dijkgraaf Patrick van der Broeck van het waterschap. "Het was een reguliere helikoptervlucht die al gepland stond. We gaan geen extra vluchten uitvoeren."

Onttrekkingsverbod
Vanwege de aanhoudende droogte heeft het waterschap vrijdag het onttrekkingsverbod voor boeren verder uitgebreid. "We hebben de 700 vergunninghouders gevraagd geen water meer uit de beken te onttrekken. Vanwege de droogte is dat slecht voor de natuur, voor de dieren en voor de kwaliteit van het water", legt Van der Broeck uit.

Lees ook: Boeren mogen geen water meer oppompen uit beken

Reguliere vlucht
De helikoptervlucht van dit weekend was één van de zes vluchten die het Waterschap Limburg jaarlijks over de provincie uitvoert. "Tijdens zo'n helikoptervlucht kijken we naar van alles. Dit keer hebben we inderdaad ook gekeken of de boeren zich aan het onttrekkingsverbod hielden, maar dat is slechts één van de dingen die we vanuit de lucht bekijken. We sporen bijvoorbeeld ook blauwalg op. Dat is vanuit de lucht beter te bekijken", aldus Van der Broeck.

De Dijkgraaf gaf aan trots te zijn op de boeren. "Ze houden zich goed aan het onttrekkingsverbod. We hebben maar bij één boer een overtreding geconstateerd. Deze boer heeft direct een boete gekregen."

Lees ook: Boeren boos over helikoptervluchten waterschap: 'Absurd'

Begrijpelijk
Van der Broeck begrijpt de frustratie van de LLTB wel. Het hennepbestrijdingsproject van de bond werd afgelopen jaar geëlimineerd omdat daar geen geld meer voor was. "Hennep is een probleem. Tijdens onze reguliere vluchten kijken we ook naar onregelmatigheden in maïsvelden, in verband met mogelijke hennepteelt. Maar wij gaan over water, niet over criminaliteit."

De dijkgraaf benadrukt dat er geen extra geld is uitgetrokken voor de helikoptervlucht.

Volg het Solar Weekend Festival in Roermond via de festivalrubriek van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen