Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen extra bijdrage Rijk voor ondertunneling Vierpaardjes

Geplaatst opvrijdag 28 februari 2020 - 16:14

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen blijft bij haar standpunt om geen extra geld op tafel leggen voor de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo.

Ook voor een garantstelling voelt zij niks. Overleg met de provincie en de gemeente Venlo heeft haar niet van gedachten doen veranderen.

Regelgeving
In een notitie aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat zij op basis van de huidige regelgeving geen mogelijkheid heeft voor een extra financiële bijdrage. Eerder heeft het Rijk al 16,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de ondertunneling uit een potje om overwegen te verbeteren. "Dat was de maximaal haalbare bijdrage", aldus Van Nieuwenhuizen.

Geen alternatief
Volgens haar zijn er ook geen andere mogelijkheden. "Regelgeving op het gebied van externe veiligheid biedt geen titel voor een aanvullende bijdrage", zo meldt zij aan de Tweede Kamer. Wel heeft de minister afgesproken samen met provincie en gemeente Venlo op te trekken bij een eventuele toekomstige aanvraag voor Europese subsidie voor de ondertunneling van Vierpaardjes.

Motie
Half november 2019 noemde de minister in een Tweede Kamercommissie een hogere bijdrage al niet reëel. Maar een maand later nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan van CDA-'er Mustafa Amhaouch uit Panningen. Daarin werd uitgesproken dat eventuele extra kosten voor de ondertunneling van Vierpaardjes niet vanzelfsprekend alleen maar voor rekening van de gemeente en de provincie moeten komen. Daarom werd de minister opgedragen om opnieuw in gesprek te gaan over het vervolg van het project. Maar dat heeft dus geen ander resultaat opgeleverd.

Lees ook: Tweede Kamer: nieuw overleg over Vierpaardjes nodig

Politiek weer aan zet
Het project Vierpaardjes kan duurder uitvallen vanwege een nieuwe wet over externe veiligheid. Daardoor moeten er mogelijk zes extra woningen worden aangekocht. Vandaar dat provincie en gemeenten 2,5 tot 3 miljoen euro extra vroegen van het Rijk. Tot nu toe tevergeefs. Of de politiek daar nog verandering in wil of kan aanbrengen, wordt volgende week woensdag duidelijk. Dan is er een vergadering van de Tweede Kamercommissie Infrastructuur over spoor en spoorveiligheid. Dan komen de Vierpaardjes opnieuw aan de orde.

Kosten
Voor de ondertunneling van Vierpaardjes is 45 miljoen euro beschikbaar. Behalve de 16,5 miljoen van het Rijk, draagt de provincie 13,5 miljoen bij en de gemeente Venlo zelf 15 miljoen. Ook is afgesproken dat de provincie de helft van een eventuele overschrijding voor haar rekening neemt, als die niet hoger is dan 10 miljoen euro. Maar bij het afsluiten van die deal was er nog geen sprake van een eventuele extra kosten door nieuwe veiligheidswetgeving.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen