Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen evenementen tot 1 september: streep door festivalzomer

Geplaatst opdinsdag 21 april 2020 - 19:11

De komende zomer vinden er geen grote evenementen en festivals plaats.

Vanwege het coronavirus is het verbod op evenementen verlengd tot 1 september , zo zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie. "Er vinden geen evenementen plaats omdat we de risico's hiervan de komende maanden niet aankunnen", zei Rutte. "Verder willen we recht doen aan de behoefte aan duidelijkheid bij organisaties. Dus geen Pinkpop en geen Vierdaagse."

Kijk hier de persconferentie terug.

Kalender
Daarmee wordt er definitief een streep getrokken door de Limburgse festivalzomer en gaan grote festivals als Pinkpop, Bospop en Solar dit jaar niet door. Ook de jaarlijkse concertreeks van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht wordt dit jaar van de evenementenkalender geschrapt.

Duidelijkheid
Met het besluit van het kabinet heeft Mojo eindelijk duidelijkheid gekregen. De festival- en concertorganisator heeft het kabinet de afgelopen weken meermaals verzocht om de knoop door te hakken. Ook een aantal burgemeesters had om duidelijkheid gevraagd.

Lees ook: Burgemeesters bespreken stand van zaken coronacrisis

Bospop
Koen Klomp is opgelucht dat ze eindelijk weten waar ze aan toe zijn. "Dit had onze mooiste editie ooit moeten worden. We bestaan dit jaar namelijk veertig jaar", zegt hij. Toch had de organisatie van het festival in Weert rekening gehouden met het scenario. "Er zouden hier anders duizenden mensen op het festivalterrein staan. Dat zou niet verstandig zijn."

Kosten
Het niet doorgaan van de jubileumeditie heeft serieuze gevolgen voor Bospop. "De exacte kosten zijn nog niet bekend, maar die zullen aanzienlijk oplopen", zegt Klomp. "Net als bedrijven zich niet tegen een pandemie kunnen verzekeren, kunnen festivals dat ook niet. Ik verwacht dus geen royale compensatie. We kijken wel al naar de editie van volgend jaar. We proberen meteen de draad op te pakken."

Lees ook: Bospop verwacht dat jubileumeditie niet doorgaat

Bospop vindt volgend jaar 9, 10 en 11 juli plaats. Er wordt nog gekeken wat er gaat gebeuren met de kaarten die al verkocht zijn.

Video: L1

Pinkpop
"Met pijn in ons hart moeten we aankondigen dat de 51ste editie van Pinkpop helaas niet in 2020, maar pas in 2021 plaats zal vinden", laat Pinkpop in een reactie weten. "Natuurlijk is de teleurstelling binnen de organisatie van onvoorstelbaar groot, maar ondanks dat staan we volledig achter dit besluit, aangezien jullie gezondheid en veiligheid en ook die van alle andere betrokken partijen onze hoogste prioriteit heeft."

Teleurstelling en begrip
Burgemeester Raymond Vlecken laat in een reactie weten dat de teleurstelling groot is. "Ja, het is natuurlijk triest", zegt de burgervader van Landgraaf. "Maar ik begrijp de keuze wel. Veiligheid staat voorop."

Pinkpopgangers die al dag- of weekendkaarten hebben gekocht, hoeven volgend jaar geen kaartje meer te kopen. Het festivalticket blijft gewoon geldig.

Solar Weekend
Het Solar Weekend Festival in Roermond snapt het besluit van de overheid. "Natuurlijk vinden we het jammer, maar het gaat wel om de gezondheid", zegt Dennis Behlau van de organisatie. "Dit is voor ons een enorme financiële klap. Er is wel een aantal verzekeringen voor, maar we moeten nog zien hoe dat gaat uitpakken."

Tickets
Volgens Behlau verliep de kaartverkoop voor het festival aan de Maasplassen in Roermond voortvarend. "Er was een run op tickets, maar toen het nieuws over het virus kwam werden er bijna geen kaarten meer verkocht. De verkochte kaarten zijn volgend jaar geldig", zegt hij. "Als mensen geen ticket voor volgend jaar willen, gaan we samen met ze kijken wat we kunnen doen. Maar in principe hebben we ons trouwe publiek nu nodig en hopen we iedereen volgend jaar gewoon te zien in Roermond."

Lees ook: Impact corona: kaartverkoop Pinkpop en Bospop blijft achter

Uitdaging
Behlau weet dat de organisatie zich kan opmaken voor een zware periode, maar denkt dat ze het wel gaan redden. Tegelijkertijd ziet hij een mooie uitdaging. "We hadden een toffe line-up en een mooi programma klaarstaan, maar het vel is nu weer blanco. We kunnen nu proberen er een nog vettere editie van te maken en dan kunnen we volgend jaar met z'n allen de festivalweide bestormen." De organisatie heeft ook al een nieuwe datum geprikt voor volgend jaar: van 29 juli tot en met 1 augustus.

Concertreeks André Rieu
André Rieu heeft via Twitter gereageerd op het nieuws dat de concertreeks op het Vrijthof in Maastricht niet door kan gaan. De meer dan 100.000 verkochte kaarten en reisarrangementen voor de Vrijthofconcerten van Maastrichtse violist komende zomer, zijn nu geldig geworden voor 2021. "Er komt een moment dat we weer samen kunnen walsen", zo laat de walsmeester via Twitter weten.

Coronavirus
Een aantal Limburgse festivals heeft het besluit van het kabinet niet afgewacht en zelf de knoop doorgehakt. Zo werden Conincx Pop in Elsloo, Urpop in Urmond, het Bevrijdingsfestival in Roermond, Moulin Blues in Ospel en Mama's Pride in Geleen al afgelast vanwege het coronavirus. De organisatie van 90's Forever Outdoor heeft de editie van dit jaar verplaatst naar volgend jaar. Het Heerlense festival ParkCity Live heeft uit voorzorg een alternatief festivalweekend gepland. Ook het Sittardse dancefestival Groove Garden is verplaatst naar september.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen