Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen eindmusical, maar speelfilm voor leerlingen groep 8

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 20:48

Voor leerlingen in groep 8 is de eindmusical het grote klapstuk dat de basisschoolperiode afsluit. Maar door de coronacrisis komen het repeteren en vormgeven van zo'n musical in het gedrang.

Op de Montessoribasisschool in Roermond hebben ze daarom iets anders bedacht. Leraar Jeroen Stultiens maakt samen met de kinderen een speelfilm.

Zelf opnemen
Die film is onderdeel van het initiatief 'Hollywood in de klas', waarvan Stultiens zelf een van de bedenkers is. Het biedt leerlingen op basisscholen de mogelijkheid om een speelfilm te maken van fragmenten die de kinderen zelf kunnen opnemen. Dat doen ze met een tablet of telefoon, en dat is mogelijk in kleine groepjes op school, maar ook individueel vanuit thuis. De beelden worden dan gedeeld in een speciale cloud op internet waar ook instructies, voorbeelden en scripts op staan. De leraar kan dan zelf of met hulp van een editor een lange montage maken van alle fragmenten die de kinderen zelf hebben opgenomen. Dat maakt het mogelijk om in korte tijd toch een leuk eindproduct te maken en tegelijkertijd direct sociaal contact te beperken.

Applaus
Het is een uitkomst in coronatijd. Diverse scholen in Limburg hebben al een lespakket aangevraagd van 'Hollywood in de klas'. Stultiens, die ook filmdocent is, organiseert en repeteert normaal gesproken een soort revue met de kinderen. Dit jaar maakt hij voor het eerst met groep 8 van deze school een film. Daar zitten voor- en nadelen aan, vinden ook de kinderen. Aan de ene kant kun je niet falen op camera, want stukken die niet goed gaan, kun je steeds opnieuw opnemen. Dat kan niet bij een live uitvoering van een toneelstuk. Aan de andere kant zeggen sommige kinderen dat ze liever een revue hadden gehad; er is dan namelijk een eindproduct dat live aan publiek kan worden gepresenteerd. Ook ontbreekt het applaus bij een film. Al is hun meester daar wel al wat oplossingen voor aan het bedenken, zoals een première.

Script
Het script dat de kinderen met Stultiens oefenen, is door hem zelf geschreven en ook toepasselijk voor deze tijd: het gaat over het voortbestaan van de school in haar huidige vorm, al is het niet gerelateerd aan corona. Tegen het einde van het schooljaar moet de film af zijn en verschijnt deze op een besloten kanaal op YouTube. Leerlingen hebben dan wel een blijvende herinnering aan hun basisschooltijd en aan het project.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen