Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen eindmusical, maar speelfilm voor leerlingen groep 8

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 20:48

Voor leerlingen in groep 8 is de eindmusical het grote klapstuk dat de basisschoolperiode afsluit. Maar door de coronacrisis komen het repeteren en vormgeven van zo'n musical in het gedrang.

Op de Montessoribasisschool in Roermond hebben ze daarom iets anders bedacht. Leraar Jeroen Stultiens maakt samen met de kinderen een speelfilm.

Zelf opnemen
Die film is onderdeel van het initiatief 'Hollywood in de klas', waarvan Stultiens zelf een van de bedenkers is. Het biedt leerlingen op basisscholen de mogelijkheid om een speelfilm te maken van fragmenten die de kinderen zelf kunnen opnemen. Dat doen ze met een tablet of telefoon, en dat is mogelijk in kleine groepjes op school, maar ook individueel vanuit thuis. De beelden worden dan gedeeld in een speciale cloud op internet waar ook instructies, voorbeelden en scripts op staan. De leraar kan dan zelf of met hulp van een editor een lange montage maken van alle fragmenten die de kinderen zelf hebben opgenomen. Dat maakt het mogelijk om in korte tijd toch een leuk eindproduct te maken en tegelijkertijd direct sociaal contact te beperken.

Applaus
Het is een uitkomst in coronatijd. Diverse scholen in Limburg hebben al een lespakket aangevraagd van 'Hollywood in de klas'. Stultiens, die ook filmdocent is, organiseert en repeteert normaal gesproken een soort revue met de kinderen. Dit jaar maakt hij voor het eerst met groep 8 van deze school een film. Daar zitten voor- en nadelen aan, vinden ook de kinderen. Aan de ene kant kun je niet falen op camera, want stukken die niet goed gaan, kun je steeds opnieuw opnemen. Dat kan niet bij een live uitvoering van een toneelstuk. Aan de andere kant zeggen sommige kinderen dat ze liever een revue hadden gehad; er is dan namelijk een eindproduct dat live aan publiek kan worden gepresenteerd. Ook ontbreekt het applaus bij een film. Al is hun meester daar wel al wat oplossingen voor aan het bedenken, zoals een première.

Script
Het script dat de kinderen met Stultiens oefenen, is door hem zelf geschreven en ook toepasselijk voor deze tijd: het gaat over het voortbestaan van de school in haar huidige vorm, al is het niet gerelateerd aan corona. Tegen het einde van het schooljaar moet de film af zijn en verschijnt deze op een besloten kanaal op YouTube. Leerlingen hebben dan wel een blijvende herinnering aan hun basisschooltijd en aan het project.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen