Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen ‘dumprente’ bij Kredietbank Limburg

Geplaatst opwoensdag 18 januari 2017 - 21:44

Kredietbank Limburg gaat de rente op leningen voor mensen in financiële moeilijkheden niet verlagen. De tarieven voor ‘noodleningen’ liggen hier al jarenlang op een lager niveau dan elders in het land.

Dat zegt Peter van Zutphen, voorzitter van Kredietbank Limburg.

Minima
Hij reageert op het nieuws dat de Sociale Kredietbank in Den Haag de rente op leningen voor minima verlaagt van 11,5 naar 2,3 procent. Andere gemeenten zouden volgens de berichten eveneens nadenken over forse verlagingen van de rentepercentages. Daarmee moet worden voorkomen dat mensen die sowieso al geldzorgen hebben, nog verder in de financiële problemen raken.

Bij de kredietbanken kloppen met name mensen aan die van de reguliere banken geen geld krijgen. Vaak gaat het om het aflossen van een andere lening of het doen van noodzakelijke aanschaffen.

14 procent
Bij Kredietbank Limburg, opgericht door zes Zuid-Limburgse gemeenten en actief in 19 deelnemende gemeenten in heel Limburg, ligt de rente voor een lening op 6,5 procent. Dat is in lijn met de geldende commerciële tarieven, maar lager dan bij kredietbanken elders in het land, waar soms een rente van 14 procent wordt gevraagd om risico’s door wanbetalers af te dekken. Dat is het maximale percentage dat sociale kredietbanken volgens de wettelijke regels mogen vragen.

Aanvragen
In 2015, de gegevens van vorig jaar zijn nog niet bekendgemaakt, kreeg Kredietbank Limburg een kleine 1400 aanvragen voor een lening binnen. Daarvan werden er 629 uiteindelijk toegekend, goed voor een totaalbedrag van 4,1 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Sinds 2011 laat het aantal aanvragen voor een lening elk jaar een daling zien. Ook het totaalbedrag dat wordt uitgeleend daalt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Torenhoge rente bij 18 gemeentelijke kredietbanken
Geen stijging bijstand in Heerlen tegen landelijke trend
Heerlen betaalt boetes van 'soos' terug
Heerlense wethouder uit kritiek op IBA Parkstad
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen