Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen ‘dumprente’ bij Kredietbank Limburg

Geplaatst opwoensdag 18 januari 2017 - 21:44

Kredietbank Limburg gaat de rente op leningen voor mensen in financiële moeilijkheden niet verlagen. De tarieven voor ‘noodleningen’ liggen hier al jarenlang op een lager niveau dan elders in het land.

Dat zegt Peter van Zutphen, voorzitter van Kredietbank Limburg.

Minima
Hij reageert op het nieuws dat de Sociale Kredietbank in Den Haag de rente op leningen voor minima verlaagt van 11,5 naar 2,3 procent. Andere gemeenten zouden volgens de berichten eveneens nadenken over forse verlagingen van de rentepercentages. Daarmee moet worden voorkomen dat mensen die sowieso al geldzorgen hebben, nog verder in de financiële problemen raken.

Bij de kredietbanken kloppen met name mensen aan die van de reguliere banken geen geld krijgen. Vaak gaat het om het aflossen van een andere lening of het doen van noodzakelijke aanschaffen.

14 procent
Bij Kredietbank Limburg, opgericht door zes Zuid-Limburgse gemeenten en actief in 19 deelnemende gemeenten in heel Limburg, ligt de rente voor een lening op 6,5 procent. Dat is in lijn met de geldende commerciële tarieven, maar lager dan bij kredietbanken elders in het land, waar soms een rente van 14 procent wordt gevraagd om risico’s door wanbetalers af te dekken. Dat is het maximale percentage dat sociale kredietbanken volgens de wettelijke regels mogen vragen.

Aanvragen
In 2015, de gegevens van vorig jaar zijn nog niet bekendgemaakt, kreeg Kredietbank Limburg een kleine 1400 aanvragen voor een lening binnen. Daarvan werden er 629 uiteindelijk toegekend, goed voor een totaalbedrag van 4,1 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Sinds 2011 laat het aantal aanvragen voor een lening elk jaar een daling zien. Ook het totaalbedrag dat wordt uitgeleend daalt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Torenhoge rente bij 18 gemeentelijke kredietbanken
Geen stijging bijstand in Heerlen tegen landelijke trend
Heerlen betaalt boetes van 'soos' terug
Heerlense wethouder uit kritiek op IBA Parkstad
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen