Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen ‘dumprente’ bij Kredietbank Limburg

Geplaatst opwoensdag 18 januari 2017 - 21:44

Kredietbank Limburg gaat de rente op leningen voor mensen in financiële moeilijkheden niet verlagen. De tarieven voor ‘noodleningen’ liggen hier al jarenlang op een lager niveau dan elders in het land.

Dat zegt Peter van Zutphen, voorzitter van Kredietbank Limburg.

Minima
Hij reageert op het nieuws dat de Sociale Kredietbank in Den Haag de rente op leningen voor minima verlaagt van 11,5 naar 2,3 procent. Andere gemeenten zouden volgens de berichten eveneens nadenken over forse verlagingen van de rentepercentages. Daarmee moet worden voorkomen dat mensen die sowieso al geldzorgen hebben, nog verder in de financiële problemen raken.

Bij de kredietbanken kloppen met name mensen aan die van de reguliere banken geen geld krijgen. Vaak gaat het om het aflossen van een andere lening of het doen van noodzakelijke aanschaffen.

14 procent
Bij Kredietbank Limburg, opgericht door zes Zuid-Limburgse gemeenten en actief in 19 deelnemende gemeenten in heel Limburg, ligt de rente voor een lening op 6,5 procent. Dat is in lijn met de geldende commerciële tarieven, maar lager dan bij kredietbanken elders in het land, waar soms een rente van 14 procent wordt gevraagd om risico’s door wanbetalers af te dekken. Dat is het maximale percentage dat sociale kredietbanken volgens de wettelijke regels mogen vragen.

Aanvragen
In 2015, de gegevens van vorig jaar zijn nog niet bekendgemaakt, kreeg Kredietbank Limburg een kleine 1400 aanvragen voor een lening binnen. Daarvan werden er 629 uiteindelijk toegekend, goed voor een totaalbedrag van 4,1 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Sinds 2011 laat het aantal aanvragen voor een lening elk jaar een daling zien. Ook het totaalbedrag dat wordt uitgeleend daalt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Torenhoge rente bij 18 gemeentelijke kredietbanken
Geen stijging bijstand in Heerlen tegen landelijke trend
Heerlen betaalt boetes van 'soos' terug
Heerlense wethouder uit kritiek op IBA Parkstad
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen