Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen ‘dumprente’ bij Kredietbank Limburg

Geplaatst opwoensdag 18 januari 2017 - 21:44

Kredietbank Limburg gaat de rente op leningen voor mensen in financiële moeilijkheden niet verlagen. De tarieven voor ‘noodleningen’ liggen hier al jarenlang op een lager niveau dan elders in het land.

Dat zegt Peter van Zutphen, voorzitter van Kredietbank Limburg.

Minima
Hij reageert op het nieuws dat de Sociale Kredietbank in Den Haag de rente op leningen voor minima verlaagt van 11,5 naar 2,3 procent. Andere gemeenten zouden volgens de berichten eveneens nadenken over forse verlagingen van de rentepercentages. Daarmee moet worden voorkomen dat mensen die sowieso al geldzorgen hebben, nog verder in de financiële problemen raken.

Bij de kredietbanken kloppen met name mensen aan die van de reguliere banken geen geld krijgen. Vaak gaat het om het aflossen van een andere lening of het doen van noodzakelijke aanschaffen.

14 procent
Bij Kredietbank Limburg, opgericht door zes Zuid-Limburgse gemeenten en actief in 19 deelnemende gemeenten in heel Limburg, ligt de rente voor een lening op 6,5 procent. Dat is in lijn met de geldende commerciële tarieven, maar lager dan bij kredietbanken elders in het land, waar soms een rente van 14 procent wordt gevraagd om risico’s door wanbetalers af te dekken. Dat is het maximale percentage dat sociale kredietbanken volgens de wettelijke regels mogen vragen.

Aanvragen
In 2015, de gegevens van vorig jaar zijn nog niet bekendgemaakt, kreeg Kredietbank Limburg een kleine 1400 aanvragen voor een lening binnen. Daarvan werden er 629 uiteindelijk toegekend, goed voor een totaalbedrag van 4,1 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Sinds 2011 laat het aantal aanvragen voor een lening elk jaar een daling zien. Ook het totaalbedrag dat wordt uitgeleend daalt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Torenhoge rente bij 18 gemeentelijke kredietbanken
Geen stijging bijstand in Heerlen tegen landelijke trend
Heerlen betaalt boetes van 'soos' terug
Heerlense wethouder uit kritiek op IBA Parkstad
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen