Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen dorpen onder water bij Lob van Gennep'

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 6:50

Een meerderheid van het Limburgs Parlement ziet helemaal niks in een variant van de Lob van Gennep waarbij vijf dorpen onder water worden gezet bij extreem hoogwater. Dat bleek donderdag in een statencommissie.

Het project Lob van Gennep moet het gebied tussen Mook en Gennep beter beschermen tegen een hoge waterstand van de Maas door het verhogen en versterken van de dijken. Daarvoor worden het komende jaar drie varianten verder uitgewerkt.

Varianten
Bij een van de varianten worden de dijken simpelweg verhoogd, bij de tweede worden ze opgehoogd met één of meer drempels. Op die plekken kan Maaswater het gebied instromen. De twee varianten zorgen voor een overstromingskans van één keer op de 300 jaar.

Bij de derde - meest omstreden - variant komt er een schuif in de dijk, die wordt opengezet bij extreem hoog water. De kans dat het gebeurt zou maar één keer in de drieduizend jaar zijn. Maar als deze variant wordt toegepast, komen de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek onder water te staan en moeten de inwoners worden geëvacueerd. De drastische ingreep heeft als doel om stroomafwaarts steden als Den Bosch en Rotterdam te ontzien.

Veel weerstand
Tegen de 'schuifvariant' is veel protest en in ieder geval CDA, PVV, Forum voor Democratie, SP en Lokaal-Limburg in het Limburgs Parlement zien die niet zitten. "Wat ons betreft gaat hier een streep door. Dit deel van onze provincie hoeft niet de viskom van de Randstad te worden’, aldus PVV-‘er Bart Megens. ‘Iedereen in de provincie moet dezelfde bescherming krijgen, een overstromingskans van één keer in de 300 jaar.

'Andere beleving'
Johan Geraats van het CDA vond het 'onze taak' om te zorgen voor de Limburgse burgers en hen niet op te offeren. "Moedwillig op een knop drukken om een schuif te openen, is een heel andere beleving dan een natuurlijke overstroming", zo zei hij. Volgens hem moet er een breed draagvlak zijn voor de variant waarvoor gekozen wordt. Ook SP-statenlid Yolanda Claessens noemde draagvlak essentieel. "Iedereen heeft recht op droge voeten."

'Niet de sjaak'
Henk van der Linden van Lokaal-Limburg vond dat de bewoners in het gebied niet de dupe mogen worden."‘Limburg mag niet weer de sjaak worden. Eerst de mijnschade, en dan de waterschade", zo betoogde Van der Linden. Forum voor Democratie twijfelde sterk aan de aannames en inschattingen achter de dijkmaatregelen.

Korrel zout
Statenlid Nico Vincken stelde dat de getallen met een flinke korrel zout moeten worden genomen. Hij verwees naar een onderzoek waaruit zou blijken dat de afvoer van Maaswater niet stijgt. "De grote maatschappelijke weerstand is daarom niet vreemd. De twijfel aan de noodzaak van maatregelen zoals de schuif in Gennep deel ik", zo verklaarde Vincken.

Overleg met bewoners
Gedeputeerde Carla Brugman benadrukte dat komend jaar veel met de bewoners in het gebied van de Lob van Gennep wordt gesproken bij de uitwerking van de drie varianten. "Het is in het begin niet goed gegaan met de communicatie", zo erkende zij. "Dat heeft de gemoedstoestand van de mensen sterk beïnvloed."

In september vorig jaar liet Brugman in antwoord op schriftelijke vragen weten dat draagvlak een heel belangrijk criterium is bij de keuze voor een variant.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen