Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen disclaimer aan begin van Taihuttu-film De Oost

Geplaatst opdinsdag 11 mei 2021 - 16:11

De Venlose regisseur Jim Taihuttu hoeft geen disclaimer te plaatsen aan het begin van zijn film De Oost.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald nadat de Federatie Indische Nederlanders (FIN) een kort geding had aangespannen.

Fictief karakter
De FIN wilde via de rechter afdwingen dat er een disclaimer aan het begin de film zou verschijnen die het fictieve karakter moest benadrukken. Dit is volgens de FIN noodzakelijk omdat de film geschiedkundige claims maakt die niet worden ondersteund door historische feiten.

Lees ook: Rechter buigt zich over Taihuttu-film De Oos

Na de aftiteling
Tijdens de zitting vorige week vrijdag werd duidelijk dat de filmmaker een disclaimer heeft opgenomen na de aftiteling. Dat vond de FIN niet voldoende omdat niemand dit zou zien. Volgens de rechter handelen de filmmakers niet onrechtmatig. "Die disclaimer lijkt eerder bedoeld om zich juridisch in te dekken dan om een zo groot mogelijk publiek te bereiken", stelt de rechter. "Het komt erop neer dat de makers van de film niet onrechtmatig handelen met hun weigering om een disclaimer op te nemen zoals door FIN geëist."

Aangifte
Niet alleen de FIN heeft afstand genomen van de film. Veteranenorganisatie Maluku4Maluku heeft zelfs aangifte gedaan. De aanleiding hiervoor is een artikel in het Algemeen Dagblad waarin Taihuttu zich uitspreekt over de kritiek op zijn film. De veteranenorganisatie heeft aangifte gedaan vanwege groepsbelediging en zaaien van haat tegenover Molukse, Indische en Nederlandse slachtoffers en veteranen.

Lees ook: Veteranen doen aangifte tegen Venlose regisseur Taihuttu

Indonesische onafhankelijkheid
De film van Taihuttu gaat over een jonge Nederlandse soldaat die wordt uitgezonden voor de oorlog tegen de Indonesische onafhankelijkheid, en de gewetensbezwaren waarmee hij daar wordt geconfronteerd. Martijn Lakemeier speelt de hoofdrol.

De film is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime Video.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen