Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen definitief akkoord over tramlijn Maastricht-Hasselt'

Geplaatst opwoensdag 29 juni 2016 - 21:09

Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts ontkent dat er al een definitief akkoord is over de tramlijn Maastricht-Hasselt.

De gemeente Maastricht en de provincie brachten al naar buiten dat er wel overeenstemming is bereikt. Die houdt in dat de Vlamingen zich erbij neerleggen dat de tram niet tot aan het station in Maastricht loopt, maar Mosae Forum in de binnenstad als eindhalte krijgt.

In ruil daarvoor wordt van Nederlandse kant zes miljoen euro extra op tafel gelegd.

Lees ook: Belgen akkoord, tram Maastricht-Hasselt gaat toch door.

Maar volgens minister Weyts gaat het over een voorstel, om één van de scenario's die nog in bespreking is, zo meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Onderhandelingen
De minister geeft toe dat er intensieve onderhandelingen hebben plaats gevonden. "Ik ging er evenwel van uit dat zulke gesprekken en de resultaten ervan, vertrouwelijk zijn en blijven tot op het moment van beslissing", aldus
Weyts. Hij zegt niet verder in te willen gaan op de andere scenario's omdat hij 'de vertrouwelijkheid wenst te respecteren'.

Geen akkoord
Achtergrond van de reactie van
Weyts lijkt dat zijn eigen partij - de Vlaams-nationalistische N-VA - nog geen groen licht heeft gegeven voor het akkoord. Die partij was nooit een voorstander van de tram Maastricht-Hasselt en het zogeheten Spartacusplan voor het openbaar vervoer in Belgisch-Limburg waar de tram onderdeel van is.

De twee coalitiepartners van N-VA in de Vlaamse regering - het christendemocratische CD&V en de liberale Open VLD - zouden wel hun fiat hebben gegeven.

Realisatie van tram
In een brief aan de gemeenteraad en Limburgs Parlement schrijven het gemeente- en provinciebestuur ook dat met minister Weyts is afgesproken dat 'hij zijn achterban zou consulteren over dit resultaat'. "Wij wachten het bericht van de minister met belangstelling af. Met een positief bericht staat de weg vrij voor de realisatie van het tramproject", zo staat er in de brief.

Lees hier meer nieuws over de tramlijn Maastricht-Hasselt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Belgen lijken alsnog akkoord met sneltram Maastricht-Hasselt
Houding Vlamingen in tramdossier ergert Maastricht
Tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt in 2023 gereed
Geheim plan moet tramlijn Maastricht-Hasselt redden
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen