Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen definitief akkoord over tramlijn Maastricht-Hasselt'

Geplaatst opwoensdag 29 juni 2016 - 21:09

Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts ontkent dat er al een definitief akkoord is over de tramlijn Maastricht-Hasselt.

De gemeente Maastricht en de provincie brachten al naar buiten dat er wel overeenstemming is bereikt. Die houdt in dat de Vlamingen zich erbij neerleggen dat de tram niet tot aan het station in Maastricht loopt, maar Mosae Forum in de binnenstad als eindhalte krijgt.

In ruil daarvoor wordt van Nederlandse kant zes miljoen euro extra op tafel gelegd.

Lees ook: Belgen akkoord, tram Maastricht-Hasselt gaat toch door.

Maar volgens minister Weyts gaat het over een voorstel, om één van de scenario's die nog in bespreking is, zo meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Onderhandelingen
De minister geeft toe dat er intensieve onderhandelingen hebben plaats gevonden. "Ik ging er evenwel van uit dat zulke gesprekken en de resultaten ervan, vertrouwelijk zijn en blijven tot op het moment van beslissing", aldus
Weyts. Hij zegt niet verder in te willen gaan op de andere scenario's omdat hij 'de vertrouwelijkheid wenst te respecteren'.

Geen akkoord
Achtergrond van de reactie van
Weyts lijkt dat zijn eigen partij - de Vlaams-nationalistische N-VA - nog geen groen licht heeft gegeven voor het akkoord. Die partij was nooit een voorstander van de tram Maastricht-Hasselt en het zogeheten Spartacusplan voor het openbaar vervoer in Belgisch-Limburg waar de tram onderdeel van is.

De twee coalitiepartners van N-VA in de Vlaamse regering - het christendemocratische CD&V en de liberale Open VLD - zouden wel hun fiat hebben gegeven.

Realisatie van tram
In een brief aan de gemeenteraad en Limburgs Parlement schrijven het gemeente- en provinciebestuur ook dat met minister Weyts is afgesproken dat 'hij zijn achterban zou consulteren over dit resultaat'. "Wij wachten het bericht van de minister met belangstelling af. Met een positief bericht staat de weg vrij voor de realisatie van het tramproject", zo staat er in de brief.

Lees hier meer nieuws over de tramlijn Maastricht-Hasselt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Belgen lijken alsnog akkoord met sneltram Maastricht-Hasselt
Houding Vlamingen in tramdossier ergert Maastricht
Tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt in 2023 gereed
Geheim plan moet tramlijn Maastricht-Hasselt redden
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen