Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen dam in Gulpdal tegen wateroverlast

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 6:12

Er komt geen dam in het Gulpdal bij Slenaken tegen wateroverlast. Vanwege de hoge kosten en impact op het natuurgebied wordt van dit plan afgezien.

Dat hebben Staatsbosbeheer, de provincie Limburg, het Waterschap Limburg en de gemeente Gulpen-Wittem besloten.

Flashflood
In 2012 heeft een flashflood - een korte hevige regenbui - voor de nodige schade gezorgd in Slenaken en Beutenaken. Toen ontstond het idee om een dam aan te leggen. Een aantal inwoners en Staatsbosbeheer zagen van begin af aan al weinig heil in de dam. Het plan is nu dus helemaal van tafel.

Lees ook: Dam in Gulp moet Slenaken beschermen

Waterremmende maatregelen
De afgelopen jaren zijn er andere waterremmende maatregelen genomen. Zo heeft Staatsbosbeheer ruim 100.000 bomen en struiken gepland in het gebied. Dat draagt er namelijk aan bij dat het water langer vastgehouden wordt op de hellingen, waardoor het vertraagd naar de Gulp stroomt. Als concrete bijdrage aan het uitgangspunt om de natuur zijn werk te laten doen heeft Staatsbosbeheer zelf ruim 100.000 bomen en struiken geplant op 20 ha verspreid in het gebied. Dat verhindert de directe afstroming van regenwater in de hellingen. Deze maatregelen passen ook meer binnen het in 2018 opgestelde plan om de natuur zelf het werk te laten doen.

Waterschap, Staatsbosbeheer en gemeente hebben gezamenlijk een beheer- en onderhoudsplan opgesteld voor de Gulp.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen