Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen capaciteit om op illegale carnavalsfeesten te handhaven

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 8:23

Nu de twee Limburgse veiligheidsregio's een streep hebben gezet door de evenementen voorafgaand aan en tijdens de vastelaovend van 2021, komen er ongetwijfeld illegale evenementen tijdens de carnavalsdagen.

"Dat verwacht ik wel", zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, Annemarie Penn-te Strake, donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. Volgens de voorzitter, tevens burgemeester van Maastricht, voelen carnavalisten het tegen die tijd tóch kriebelen. "Je weet wel hoe dat gaat."

De capaciteit niet
Penn-te Strake voegt toe dat die illegale carnavalsactiviteiten niet te handhaven zijn. "Daar hebben we in Limburg de capaciteit niet voor." De politie in Limburg lijkt dat wat voorbarig te vinden. "Het is misschien makkelijker om op te treden tegen een klein illegaal evenement in een dorp, dan tegen 300 man die ergens verzamelen in Maastricht", reageert een politiewoordvoerder. "We zijn iedere dag bezig met allerlei scenario's rondom corona, er zal ook naar carnaval worden gekeken." De politie in Limburg zou rond carnaval desnoods om extra manschappen kunnen vragen bij de Nationale Politie.

Samen duidelijkheid verschaffen
De twee veiligheidsregio's in Limburg kondigden gisteren aan dat er door gemeenten geen vergunningen afgegeven mogen worden voor evenementen die verband houden met vastelaovend. Aanleiding is het rondwarende coronavirus. "We vonden het belangrijk om samen duidelijkheid te verschaffen en één lijn te trekken."

Lees ook: Definitief géén 11devande11de en vastelaovend in Limburg

SLV en BCL
De Limburgse carnavalsbonden SLV en BCL hebben woensdagavond in een gezamenlijke verklaring laten weten dat ze achter het verbod van de voorzitters van de veiligheidsregio's staan.

Te veel menen bij elkaar
Penn-te Strake benadrukt in de radio-uitzending dat het erom gaat dat er geen grote carnavalsevenementen gaan plaatsvinden. "Dan komen er te veel mensen bij elkaar." Vastelaovend in de kroeg kan vooralsnog wel, maar binnen de geldende maatregelen. Nu mag een café maximaal 30 bezoekers ontvangen. Als die regel tijdens de carnavalsdagen ook nog van kracht is, mogen er maximaal 30 carnavalisten in een kroeg zijn, op anderhalve meter afstand van elkaar. "Of dat carnaval is, moeten de mensen zelf maar invullen", zegt Penn-te Strake.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen