Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen capaciteit om op illegale carnavalsfeesten te handhaven

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 8:23

Nu de twee Limburgse veiligheidsregio's een streep hebben gezet door de evenementen voorafgaand aan en tijdens de vastelaovend van 2021, komen er ongetwijfeld illegale evenementen tijdens de carnavalsdagen.

"Dat verwacht ik wel", zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, Annemarie Penn-te Strake, donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. Volgens de voorzitter, tevens burgemeester van Maastricht, voelen carnavalisten het tegen die tijd tóch kriebelen. "Je weet wel hoe dat gaat."

De capaciteit niet
Penn-te Strake voegt toe dat die illegale carnavalsactiviteiten niet te handhaven zijn. "Daar hebben we in Limburg de capaciteit niet voor." De politie in Limburg lijkt dat wat voorbarig te vinden. "Het is misschien makkelijker om op te treden tegen een klein illegaal evenement in een dorp, dan tegen 300 man die ergens verzamelen in Maastricht", reageert een politiewoordvoerder. "We zijn iedere dag bezig met allerlei scenario's rondom corona, er zal ook naar carnaval worden gekeken." De politie in Limburg zou rond carnaval desnoods om extra manschappen kunnen vragen bij de Nationale Politie.

Samen duidelijkheid verschaffen
De twee veiligheidsregio's in Limburg kondigden gisteren aan dat er door gemeenten geen vergunningen afgegeven mogen worden voor evenementen die verband houden met vastelaovend. Aanleiding is het rondwarende coronavirus. "We vonden het belangrijk om samen duidelijkheid te verschaffen en één lijn te trekken."

Lees ook: Definitief géén 11devande11de en vastelaovend in Limburg

SLV en BCL
De Limburgse carnavalsbonden SLV en BCL hebben woensdagavond in een gezamenlijke verklaring laten weten dat ze achter het verbod van de voorzitters van de veiligheidsregio's staan.

Te veel menen bij elkaar
Penn-te Strake benadrukt in de radio-uitzending dat het erom gaat dat er geen grote carnavalsevenementen gaan plaatsvinden. "Dan komen er te veel mensen bij elkaar." Vastelaovend in de kroeg kan vooralsnog wel, maar binnen de geldende maatregelen. Nu mag een café maximaal 30 bezoekers ontvangen. Als die regel tijdens de carnavalsdagen ook nog van kracht is, mogen er maximaal 30 carnavalisten in een kroeg zijn, op anderhalve meter afstand van elkaar. "Of dat carnaval is, moeten de mensen zelf maar invullen", zegt Penn-te Strake.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen