Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen capaciteit om op illegale carnavalsfeesten te handhaven

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 8:23

Nu de twee Limburgse veiligheidsregio's een streep hebben gezet door de evenementen voorafgaand aan en tijdens de vastelaovend van 2021, komen er ongetwijfeld illegale evenementen tijdens de carnavalsdagen.

"Dat verwacht ik wel", zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, Annemarie Penn-te Strake, donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. Volgens de voorzitter, tevens burgemeester van Maastricht, voelen carnavalisten het tegen die tijd tóch kriebelen. "Je weet wel hoe dat gaat."

De capaciteit niet
Penn-te Strake voegt toe dat die illegale carnavalsactiviteiten niet te handhaven zijn. "Daar hebben we in Limburg de capaciteit niet voor." De politie in Limburg lijkt dat wat voorbarig te vinden. "Het is misschien makkelijker om op te treden tegen een klein illegaal evenement in een dorp, dan tegen 300 man die ergens verzamelen in Maastricht", reageert een politiewoordvoerder. "We zijn iedere dag bezig met allerlei scenario's rondom corona, er zal ook naar carnaval worden gekeken." De politie in Limburg zou rond carnaval desnoods om extra manschappen kunnen vragen bij de Nationale Politie.

Samen duidelijkheid verschaffen
De twee veiligheidsregio's in Limburg kondigden gisteren aan dat er door gemeenten geen vergunningen afgegeven mogen worden voor evenementen die verband houden met vastelaovend. Aanleiding is het rondwarende coronavirus. "We vonden het belangrijk om samen duidelijkheid te verschaffen en één lijn te trekken."

Lees ook: Definitief géén 11devande11de en vastelaovend in Limburg

SLV en BCL
De Limburgse carnavalsbonden SLV en BCL hebben woensdagavond in een gezamenlijke verklaring laten weten dat ze achter het verbod van de voorzitters van de veiligheidsregio's staan.

Te veel menen bij elkaar
Penn-te Strake benadrukt in de radio-uitzending dat het erom gaat dat er geen grote carnavalsevenementen gaan plaatsvinden. "Dan komen er te veel mensen bij elkaar." Vastelaovend in de kroeg kan vooralsnog wel, maar binnen de geldende maatregelen. Nu mag een café maximaal 30 bezoekers ontvangen. Als die regel tijdens de carnavalsdagen ook nog van kracht is, mogen er maximaal 30 carnavalisten in een kroeg zijn, op anderhalve meter afstand van elkaar. "Of dat carnaval is, moeten de mensen zelf maar invullen", zegt Penn-te Strake.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen