Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen bussen en treinen in Limburg door massale staking

Geplaatst opdinsdag 2 januari 2018 - 10:33

Het busvervoer in Limburg gaat donderdag massaal plat. Ook rijden er geen treinen van Arriva.

Chauffeurs en machinisten gaan staken omdat de onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn vastgelopen. De vakbonden willen maatregelen om de werkdruk te verminderen, maar ze komen er niet uit met de regionale vervoersbedrijven.

'Nood is hoog'
Paula Verhoef, onderhandelaar namens vakbond FNV: "Staken is voor niemand leuk. We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog." Volgens de vakbonden is 75 procent van de chauffeurs lid van de vakbond. Daardoor komt zo'n beetje het hele regionale trein- en busvervoer stil te liggen.

Meer loon
De vakbonden onderhandelen met de ov-vervoerders niet alleen over de werkdruk. Ook willen ze meer loon en aanpassing van de AOW. Het FNV heeft daarover enkele eisen neergelegd bij de vervoerders.

Lees ook: OV-staking dreigt bij verstrijken ultimatum

De dupe
De vervoersbedrijven hadden de vakbonden opgeroepen om af te zien van een landelijke staking en het gesprek aan te gaan. De werkgeversvereniging VWOV ziet geen aanleiding voor een landelijke staking. Volgens hen is er volop ruimte voor overleg en worden reizigers nu massaal de dupe.

Lees ook: Werkgevers OV: 'Zie af van landelijke staking'

Stoptreinen
Arriva verzorgt in Limburg het regionale busvervoer, maar rijdt ook de stoptreinen op de trajecten Roermond-Nijmegen, Maastricht-Roermond en Maastricht-Kerkrade.

De staking is vooralsnog alleen donderdag, maar meerdere stakingen worden komende periode niet uitgesloten. "Als werkgevers volharden in hun weigering om goede afspraken te maken, volgen er meer en langduriger stakingen", aldus FNV.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen