Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen belemmeringen bij locatiebepaling noodoproep'

Geplaatst opwoensdag 31 januari 2018 - 20:19

Er zijn geen wettelijke belemmeringen om de plek van een telefoon te bepalen tijdens een noodoproep, in tegenstelling tot wat de Zuid-Limburgse brandweer beweerde na de spraakmakende, dodelijke brand in Slenaken.

Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid, als reactie op de vraag van de brandweer om de exacte locatie van mobiele telefoons uit te mogen peilen.

'Niet toegestaan'
De Zuid-Limburgse brandweerwoordvoerder Leon Eummelen zei eerder deze week nog tegen 1Limburg dat de meldkamer tegen technische beperkingen aanloopt. "Idealiter zou je via de gsm moeten kunnen achterhalen waar iemand vandaan belt. Maar plaatsbepaling via de gsm kan technisch gezien nog niet. Ook is het om privacyredenen onmogelijk. In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om zomaar een telefoon uit te peilen. Mensen moeten eerst toestemming geven."

Lees ook: 'Afhandeling brand Slenaken samenloop van omstandigheden'

Bewoner overleden
De klacht werd ingegeven door een brand met dodelijke afloop in Slenaken op 7 januari. Hulpdiensten reden toen naar een verkeerd adres waardoor kostbare minuten verloren gingen. Zij zetten eerst koers naar de Oude Maastrichterweg in Gulpen, om zich daarna snel te verplaatsen naar de Maastrichterweg in Slenaken. De bejaarde bewoner kon nog uit het huis worden gehaald, maar overleed vlak daarna in het ziekenhuis.

SMS
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er geen beperkingen zijn en dat er al een hulpmiddel in gebruik is om de locatie te bepalen. Het gaat om een systeem waarbij een sms wordt verstuurd en waarna bij bevestiging van de sms de locatiegegevens van de beller met de meldkamer worden gedeeld.

AML
Ook wordt gewerkt aan de invoering van AML (Advanced Mobility Location). "Hiervoor moeten de nodige technische aanpassingen worden doorgevoerd in de 112-keten en is er aandacht voor privacy-aspecten. De intentie is oplevering hiervan dit jaar te realiseren'".

De woordvoerder van de brandweer in Zuid-Limburg laat weten 'hartstikke blij' te zijn dat er dit jaar nog een nieuw systeem komt. "Tot nu toe gingen er slechts geruchten, nu is er duidelijkheid", zei hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen