Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen belemmeringen bij locatiebepaling noodoproep'

Geplaatst opwoensdag 31 januari 2018 - 20:19

Er zijn geen wettelijke belemmeringen om de plek van een telefoon te bepalen tijdens een noodoproep, in tegenstelling tot wat de Zuid-Limburgse brandweer beweerde na de spraakmakende, dodelijke brand in Slenaken.

Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid, als reactie op de vraag van de brandweer om de exacte locatie van mobiele telefoons uit te mogen peilen.

'Niet toegestaan'
De Zuid-Limburgse brandweerwoordvoerder Leon Eummelen zei eerder deze week nog tegen 1Limburg dat de meldkamer tegen technische beperkingen aanloopt. "Idealiter zou je via de gsm moeten kunnen achterhalen waar iemand vandaan belt. Maar plaatsbepaling via de gsm kan technisch gezien nog niet. Ook is het om privacyredenen onmogelijk. In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om zomaar een telefoon uit te peilen. Mensen moeten eerst toestemming geven."

Lees ook: 'Afhandeling brand Slenaken samenloop van omstandigheden'

Bewoner overleden
De klacht werd ingegeven door een brand met dodelijke afloop in Slenaken op 7 januari. Hulpdiensten reden toen naar een verkeerd adres waardoor kostbare minuten verloren gingen. Zij zetten eerst koers naar de Oude Maastrichterweg in Gulpen, om zich daarna snel te verplaatsen naar de Maastrichterweg in Slenaken. De bejaarde bewoner kon nog uit het huis worden gehaald, maar overleed vlak daarna in het ziekenhuis.

SMS
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er geen beperkingen zijn en dat er al een hulpmiddel in gebruik is om de locatie te bepalen. Het gaat om een systeem waarbij een sms wordt verstuurd en waarna bij bevestiging van de sms de locatiegegevens van de beller met de meldkamer worden gedeeld.

AML
Ook wordt gewerkt aan de invoering van AML (Advanced Mobility Location). "Hiervoor moeten de nodige technische aanpassingen worden doorgevoerd in de 112-keten en is er aandacht voor privacy-aspecten. De intentie is oplevering hiervan dit jaar te realiseren'".

De woordvoerder van de brandweer in Zuid-Limburg laat weten 'hartstikke blij' te zijn dat er dit jaar nog een nieuw systeem komt. "Tot nu toe gingen er slechts geruchten, nu is er duidelijkheid", zei hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen