Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Geen belemmeringen bij locatiebepaling noodoproep'

Geplaatst opwoensdag 31 januari 2018 - 20:19

Er zijn geen wettelijke belemmeringen om de plek van een telefoon te bepalen tijdens een noodoproep, in tegenstelling tot wat de Zuid-Limburgse brandweer beweerde na de spraakmakende, dodelijke brand in Slenaken.

Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid, als reactie op de vraag van de brandweer om de exacte locatie van mobiele telefoons uit te mogen peilen.

'Niet toegestaan'
De Zuid-Limburgse brandweerwoordvoerder Leon Eummelen zei eerder deze week nog tegen 1Limburg dat de meldkamer tegen technische beperkingen aanloopt. "Idealiter zou je via de gsm moeten kunnen achterhalen waar iemand vandaan belt. Maar plaatsbepaling via de gsm kan technisch gezien nog niet. Ook is het om privacyredenen onmogelijk. In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om zomaar een telefoon uit te peilen. Mensen moeten eerst toestemming geven."

Lees ook: 'Afhandeling brand Slenaken samenloop van omstandigheden'

Bewoner overleden
De klacht werd ingegeven door een brand met dodelijke afloop in Slenaken op 7 januari. Hulpdiensten reden toen naar een verkeerd adres waardoor kostbare minuten verloren gingen. Zij zetten eerst koers naar de Oude Maastrichterweg in Gulpen, om zich daarna snel te verplaatsen naar de Maastrichterweg in Slenaken. De bejaarde bewoner kon nog uit het huis worden gehaald, maar overleed vlak daarna in het ziekenhuis.

SMS
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er geen beperkingen zijn en dat er al een hulpmiddel in gebruik is om de locatie te bepalen. Het gaat om een systeem waarbij een sms wordt verstuurd en waarna bij bevestiging van de sms de locatiegegevens van de beller met de meldkamer worden gedeeld.

AML
Ook wordt gewerkt aan de invoering van AML (Advanced Mobility Location). "Hiervoor moeten de nodige technische aanpassingen worden doorgevoerd in de 112-keten en is er aandacht voor privacy-aspecten. De intentie is oplevering hiervan dit jaar te realiseren'".

De woordvoerder van de brandweer in Zuid-Limburg laat weten 'hartstikke blij' te zijn dat er dit jaar nog een nieuw systeem komt. "Tot nu toe gingen er slechts geruchten, nu is er duidelijkheid", zei hij.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Het OLS 2018 volg je live bij L1

Mis helemaal niks van het OLS in Raam. Zondag 1 juli kun je live naar de optocht kijken op L1 TV. Luister naar de spannendste radio van het jaar als we je meenemen naar het kavelen op L1 Radio.

Blijf helemaal op de hoogte dankzij ons liveblog en de interactieve kaart.

Alles over het OLS 2018
Advertentie

Limburgs_kampioenschap_latje_trap

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Het OLS 2018 volg je live bij L1

Mis helemaal niks van het OLS in Raam. Zondag 1 juli kun je live naar de optocht kijken op L1 TV. Luister naar de spannendste radio van het jaar als we je meenemen naar het kavelen op L1 Radio.

Blijf helemaal op de hoogte dankzij ons liveblog en de interactieve kaart.

Alles over het OLS 2018
Uitgelicht
Limburgs Kampioenschap Latje Trap

L1 organiseert deze zomer in samenwerking met Moonen Movies het Limburgs Kampioenschap Latje Trap. Hierbij is het doel om het vaakst de lat te raken vanaf verschillende afstanden. Schop jij het tot de finale in het stadion van één van de Limburgse profclubs? Schrijf je dan in voor een van de onderstaande voorronden verspreid door de provincie.

Schrijf je in voor het LK Latje Trap
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 7 juli bij L1

Limburg is dé wielerprovincie van Nederland. En ook de mooiste provincie. Dat gaan we combineren tijdens de Tour de France. We gaan dan de provincie in met Tour de L1mbourg. Iedere dag is er vanaf 17:50 uur een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats te zien, live op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen