Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Geen belemmeringen bij locatiebepaling noodoproep'

Geplaatst opwoensdag 31 januari 2018 - 20:19

Er zijn geen wettelijke belemmeringen om de plek van een telefoon te bepalen tijdens een noodoproep, in tegenstelling tot wat de Zuid-Limburgse brandweer beweerde na de spraakmakende, dodelijke brand in Slenaken.

Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid, als reactie op de vraag van de brandweer om de exacte locatie van mobiele telefoons uit te mogen peilen.

'Niet toegestaan'
De Zuid-Limburgse brandweerwoordvoerder Leon Eummelen zei eerder deze week nog tegen 1Limburg dat de meldkamer tegen technische beperkingen aanloopt. "Idealiter zou je via de gsm moeten kunnen achterhalen waar iemand vandaan belt. Maar plaatsbepaling via de gsm kan technisch gezien nog niet. Ook is het om privacyredenen onmogelijk. In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om zomaar een telefoon uit te peilen. Mensen moeten eerst toestemming geven."

Lees ook: 'Afhandeling brand Slenaken samenloop van omstandigheden'

Bewoner overleden
De klacht werd ingegeven door een brand met dodelijke afloop in Slenaken op 7 januari. Hulpdiensten reden toen naar een verkeerd adres waardoor kostbare minuten verloren gingen. Zij zetten eerst koers naar de Oude Maastrichterweg in Gulpen, om zich daarna snel te verplaatsen naar de Maastrichterweg in Slenaken. De bejaarde bewoner kon nog uit het huis worden gehaald, maar overleed vlak daarna in het ziekenhuis.

SMS
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er geen beperkingen zijn en dat er al een hulpmiddel in gebruik is om de locatie te bepalen. Het gaat om een systeem waarbij een sms wordt verstuurd en waarna bij bevestiging van de sms de locatiegegevens van de beller met de meldkamer worden gedeeld.

AML
Ook wordt gewerkt aan de invoering van AML (Advanced Mobility Location). "Hiervoor moeten de nodige technische aanpassingen worden doorgevoerd in de 112-keten en is er aandacht voor privacy-aspecten. De intentie is oplevering hiervan dit jaar te realiseren'".

De woordvoerder van de brandweer in Zuid-Limburg laat weten 'hartstikke blij' te zijn dat er dit jaar nog een nieuw systeem komt. "Tot nu toe gingen er slechts geruchten, nu is er duidelijkheid", zei hij.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Ingrid is het Vastelaovesgezicht 2019!

Na een werkelijk zinderende finale hebben we een winnares! Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Ingrid Breugelmans uit Roermond!

Als hét L11 Alaaf Vastelaovesgezicht van 2019 ben je te zien tijdens het hele vastelaovesseizoen. Dat kan zijn op L1 TV, op de website, op onze Facebookpagina of bij nog andere uitingen. We maken een mooie, professionele foto van je die hiervoor gebruikt wordt.

Bekijk veel meer over het Vastelaovesgezicht
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Fabienne Nijsten, Kirsten Paulus, Sander Kleikers en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen