Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen behoefte aan gebedsoproep Limburgse moskeeën'

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 13:48

In Amsterdam zou vrijdagmiddag de gebedsoproep bij de Blauwe Moskee door de luidsprekers galmen, maar dat ging door technische omstandigheden niet door. Desondanks was er een hoop om te doen, maar de Amsterdamse moskee is zeker niet de eerste met de zogeheten 'azan'. Hoe zit dat bij moskeeën in Limburg?

Volgens Bouchaib Saadane, voorzitter van Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, is er in Limburg nergens een versterkte gebedsoproep te horen bij de moskeeën.

Geen behoefte in Limburg
"Dat is nog niet het geval zover ik weet", zegt Saadane. De Roosternaar, die vaak optreedt als vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap in Limburg, zegt dat die behoefte er nog niet is in onze provincie. "Wij volgen Amsterdam, en als er behoefte is zullen wij het bekijken." Een woordvoerder van moskee Nour in Heerlen erkent dat. Hij zegt de behoefte voor de islamitische gebedsoproep nooit opgemerkt te hebben in het dertigjarige bestaan van de moskee.

Allahoe akbar
Volgens de wet is een gebedsoproep van een moskee gelijk aan het klokgelui van een kerk. Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept de gebedsoproep voor veel mensen de associatie met geweld op, meldt de NOS. Dat komt mede door de woorden waarmee de oproep begint: 'Allahoe akbar'. De oproep in het Nederlands kan daarom een passende oplossing zijn.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen