Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen behoefte aan gebedsoproep Limburgse moskeeën'

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 13:48

In Amsterdam zou vrijdagmiddag de gebedsoproep bij de Blauwe Moskee door de luidsprekers galmen, maar dat ging door technische omstandigheden niet door. Desondanks was er een hoop om te doen, maar de Amsterdamse moskee is zeker niet de eerste met de zogeheten 'azan'. Hoe zit dat bij moskeeën in Limburg?

Volgens Bouchaib Saadane, voorzitter van Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, is er in Limburg nergens een versterkte gebedsoproep te horen bij de moskeeën.

Geen behoefte in Limburg
"Dat is nog niet het geval zover ik weet", zegt Saadane. De Roosternaar, die vaak optreedt als vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap in Limburg, zegt dat die behoefte er nog niet is in onze provincie. "Wij volgen Amsterdam, en als er behoefte is zullen wij het bekijken." Een woordvoerder van moskee Nour in Heerlen erkent dat. Hij zegt de behoefte voor de islamitische gebedsoproep nooit opgemerkt te hebben in het dertigjarige bestaan van de moskee.

Allahoe akbar
Volgens de wet is een gebedsoproep van een moskee gelijk aan het klokgelui van een kerk. Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept de gebedsoproep voor veel mensen de associatie met geweld op, meldt de NOS. Dat komt mede door de woorden waarmee de oproep begint: 'Allahoe akbar'. De oproep in het Nederlands kan daarom een passende oplossing zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen