Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen behoefte aan gebedsoproep Limburgse moskeeën'

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 13:48

In Amsterdam zou vrijdagmiddag de gebedsoproep bij de Blauwe Moskee door de luidsprekers galmen, maar dat ging door technische omstandigheden niet door. Desondanks was er een hoop om te doen, maar de Amsterdamse moskee is zeker niet de eerste met de zogeheten 'azan'. Hoe zit dat bij moskeeën in Limburg?

Volgens Bouchaib Saadane, voorzitter van Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, is er in Limburg nergens een versterkte gebedsoproep te horen bij de moskeeën.

Geen behoefte in Limburg
"Dat is nog niet het geval zover ik weet", zegt Saadane. De Roosternaar, die vaak optreedt als vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap in Limburg, zegt dat die behoefte er nog niet is in onze provincie. "Wij volgen Amsterdam, en als er behoefte is zullen wij het bekijken." Een woordvoerder van moskee Nour in Heerlen erkent dat. Hij zegt de behoefte voor de islamitische gebedsoproep nooit opgemerkt te hebben in het dertigjarige bestaan van de moskee.

Allahoe akbar
Volgens de wet is een gebedsoproep van een moskee gelijk aan het klokgelui van een kerk. Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept de gebedsoproep voor veel mensen de associatie met geweld op, meldt de NOS. Dat komt mede door de woorden waarmee de oproep begint: 'Allahoe akbar'. De oproep in het Nederlands kan daarom een passende oplossing zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen