Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen askruisje: corona gooit roet in het eten

Geplaatst opmaandag 11 januari 2021 - 16:08

Veel tradities zijn het afgelopen jaar al overhoop gehaald door corona. Het jaarlijkse askruisje dat gelovigen op Aswoensdag halen - dit jaar op 17 februari - is daar één van.

Als je je aan de maatregelen van de anderhalvemetersamenleving wil houden, is het namelijk bijna onmogelijk om zo'n askruisje op het voorhoofd van mensen te zetten. Daarom adviseert de Nationale Raad voor Liturgie om gelovigen dit jaar te bestrooien met as.

Strooien
Het strooien van as op het hoofd van mensen is voorloper van het askruisje in de christelijke traditie. En dit jaar wordt er weer op teruggegrepen: door het strooien van as vindt er namelijk geen fysiek contact plaats. "Om te voorkomen dat de priester en de ontvanger te dicht bij elkaar komen, moeten beide personen een mondkapje dragen", vertelt vicaris Ed Smeets, lid van de Nationale Raad voor Liturgie. "Ook worden de woorden 'Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren' dit jaar niet uitgesproken", aldus Smeets. "Op deze manier denken we dat het zeer verantwoord en veilig kan gebeuren".

Drukte
Volgens de vicaris zal het dit jaar een rustige Aswoensdag worden. "In veel kerken en parochies is Aswoensdag nog een begrip", vertelt Smeets "Ik weet niet anders dan dat de carnavalsverenigingen massaal op Aswoensdag present zijn in de viering. Dat zal dit jaar een stuk minder zijn", vreest de vicaris.

Video: L1

Boetedoening
Aswoensdag is in het rooms-katholieke geloof een dag van bezinning en boetvaardigheid. Gelovigen krijgen normaal gesproken een kruisje van as op het voorhoofd getekend. Daarmee tonen ze berouw voor hun zonden. Aswoensdag is het begin van de 40 dagen durende vastentijd.

Woestijn
De vastentijd herinnert de katholieken aan een verhaal uit de bijbel waarin Jezus 40 dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken. Aswoensdag is samen met Goede Vrijdag een algemeen verplichte vastendag voor de katholieken. De kerk verwacht dat er dan geen snoep, vlees of alcohol wordt genuttigd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen