Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen alcohol op straat tijdens carnaval in Maastricht

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2021 - 15:11

Het drinken van alcohol op straat en het bezit van alcohol in het openbaar wordt tijdens de carnavalsdagen in Maastricht verboden.

Dat heeft het dagelijks bestuur van de gemeente Maastricht besloten.

Ontmoedigen
Het verbod, dat vrijdag 12 februari ingaat en tot en met 17 februari duurt, moet het vieren van carnaval op straat ontmoedigen. "Vanwege het coronavirus moeten we het carnaval vieren in de stad niet aantrekkelijk maken. Dus ook niet stimuleren", zegt burgemeester Annemarie Penn-Te Strake.

De raad moet nog een besluit nemen over de geluidsboxen die horecagelegenheden boven hun ondernemingen hebben hangen. Nu carnaval niet in de normale vorm kan doorgaan, wordt gevraagd om de boxen eenmalig buiten werking te stellen. De raad moet zich hierover nog beraden en komt begin februari met een antwoord.

Begrip
"We willen een duidelijk signaal afgeven. Het normale carnaval vieren kan gewoon niet en dat vinden wij ook jammer", laat de Maastrichtse burgermoeder weten. John Paulus van de afdeling Maastricht-Heuvelland van Koninklijke Horeca Nederland schaart zich achter de woorden van Penn-Te Strake. "Vanuit de horeca zijn we het hier echt wel mee eens. We verwachten dat er nog geen opening mogelijk is in die periode."

Het zal volgens president Bastiaan Klomp van de Tempeleers wennen zijn dat er geen carnaval is dit jaar, maar begrip voor de situatie is er zeker. Daarnaast heeft de carnavalsvereniging een alternatief programma ontwikkeld voor de carnavalisten "De carnavalscultuur blijft in leven, maar dan wel vanuit de woonkamer."

Versoepelingen
Mocht het kabinet besluiten dat niet-essentiële winkels weer open mogen rond die tijd, dan hoeven deze winkels op carnavalsmaandag en -dinsdag niet dicht in Maastricht. Alleen op carnavalszondag moeten de ondernemers in het centrum hun deuren gesloten houden.

De gemeente gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van de Maastrichtse inwoners en ondernemers. Wanneer de regels worden overtreden, wordt daar passend tegen opgetreden, aldus Penn-Te Strake. "We gaan handhaven. Hoe geliefd carnaval ook is, hoe zeer mensen ook snakken naar een feest, dit is niet de juiste tijd."

De burgermoeder laat weten in gesprek te zijn met haar collega's zodat er één lijn getrokken kan worden in het alcoholverbod.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen