Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen aanleiding onderzoek naar Limburgse kerncentrale

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 16:39

Het Limburgs Provinciebestuur ziet vooralsnog geen aanleiding om de komst van een kerncentrale in Limburg te onderzoeken.

Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen die gesteld werden door de VVD in het Limburgs parlement.

Alternatieve plekken
Het provinciebestuur neemt dat standpunt in omdat de Rijksoverheid al drie locaties op het oog heeft. De Eemshaven in Groningen, de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en Borssele in Zeeland zouden de voorkeur genieten voor de bouw van een kerncentrale. Reden hiervoor is de ruime beschikbaarheid van koelwater en nabijgelegen opslaglocaties voor kernafval.

Lees ook: VVD Noord-Limburg staat open voor kerncentrale in regio

Kleinere vormen van kernenergie
Het standpunt van het college lijkt echter nog niet in beton gegoten. Onderzoek- en adviesbureau KPMG onderzoekt momenteel namelijk waar Nederlandse kerncentrales gebouwd zouden kunnen worden en of er draagvlak is voor deze plekken. Op korte termijn gaan zij ook in gesprek met het Limburgse provinciebestuur. Daarbij schrijft het college de onderzoeken naar nieuwe en kleinere vormen van kernenergie te volgen. Die zouden veiliger zijn en minder gevaarlijk radioactief afval produceren.

Energietransitie
Ook sluit het college kernenergie niet principieel uit als mogelijke oplossing in de energietransitie . Die schrijft voor dat Nederland in 2050 zijn broeikasuitstoot met 95 tot 100 procent moet verminderen. Om die doelstelling te behalen wil de overheid fossiele brandstoffen zo veel mogelijk vervangen door alternatieve energiebronnen.

Lees ook: Timmermans: 'Laat kerncentrale Maasbracht onderzoeken''

Nucleair afval
Behalve zon- en windenergie wordt dus ook kernenergie genoemd als onderdeel van de oplossing. Er is echter nog veel discussie of kernenergie duurzaam is. Bij kernenergie worden atoomkernen van het erts uranium gespleten. Dit is een fossiele brandstof en is dus niet oneindig voorhanden. Verder blijft er gevaarlijk nucleair afval over na de splijting. Dit afval wordt vervolgens gedurende honderd jaar in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen opgeslagen. Daarna wordt het diep onder de grond opgeborgen.

Tihange
Tot slot schrijft het college dat internationale factoren meewegen in de keuze voor kernenergie. Als voorbeeld wordt het besluit in Duitsland om volledig te stoppen met kernenergie aangehaald. Ook de veiligheid van de kerncentrale in het Belgische Tihange wordt genoemd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen