Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedwongen sluiting maakt Limburgse horeca creatief

Geplaatst opzondag 25 oktober 2020 - 8:00

Ondernemend Nederland heeft het zwaar te verduren tijdens de coronapandemie, ondanks de diverse steunmaatregelen van het kabinet voor het bedrijfsleven.

Om de verspreiding van het verraderlijke coronavirus zoveel mogelijk terug te dringen, heeft de horecabranche net als in het voorjaar de deuren voor gasten opnieuw moeten sluiten. Niettemin maakt de noodgedwongen knip op de deur veel creativiteit los in de Limburgse horecasector.

Plunjezakken
Normaal gesproken biedt bier- en spijzenlokaal Dennenoord, aan de rand van natuurgebied Kempen-Broek in Weert, een welkome alcoholische versnapering in de vorm van een speciaalbiertje na een fikse boswandeling of tijdens een lange fietstocht in bosrijke omgeving. Tijdens de gedeeltelijke lockdown brengt het etablissement plunjezakken met lunchpakketten aan de man.

"Voor groot en klein", zegt mede-eigenaar Marc Creemers. Vooral in het weekend ontvangt hij tientallen wandelaars die een gevulde knapzak willen hebben. "Als lunch tijdens een herfstwandeling in het bos hier", zegt Creemers. Voor kinderen heeft hij een speurtocht uitgezet, die ze tijdens de boswandeling met de ouders kunnen doen.

plunjezak dennenoord weert horeca corona natuur bos wandeling (23 okt 2020)
Foto: Bier- en spijzenlokaal Dennenoord

Ganzenbordspel
Bij Kasteel Limbricht heeft exploitant Igor Stel het wat groter aangepakt tijdens de gedeeltelijke lockdown. Kris kras door het kasteel heeft hij een levensgroot ganzenbordspel gemaakt. Graaf Ganzenbord, heet het. "We hebben veel toeloop", zegt Stel enthousiast over het levensgrote oude bordspel in het kasteel dat in normale tijden een populaire plek is voor bruiloften en partijen.

koken voor het goede doel locomotief venlo (23 okt 2020)
Foto: L1 (Ruud van Broekhoven)

Koken voor het goede doel
Café de Locomotief in het centrum van Venlo kookt voorlopig twee keer per week voor het goede doel. Zo staat Nikolai Mattitu deze keer in de keuken voor Kinderkamp Venlo. Een jaarlijks initiatief voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar om op zomerkamp te gaan. "Het koken geeft collega’s veel voldoening. Ze willen ook niet avond aan avond op de bank voor de tv liggen."

Video: L1

Luxe maaltijden voor thuis
De ideeën om van de nood een deugd te maken, zijn verspreid over de hele provincie en bij alle soorten van horecagelegenheden. Topkok Hans van Wolde heeft bij zijn Brut172 in Reijmerstok De Brute Delicatessenwinkel geopend. Daar kan de liefhebber behalve voor olijfolie of wijnpakketten ook terecht voor luxe maaltijden om thuis te koken. "En als je niet weet hoe dat moet, staan koks in de keuken klaar om het voor te doen" zegt Van Wolde. Hijzelf staat in de keuken van hoeve Beusdalshof in Ingber te koken voor hotelgasten. Want koken voor hotelgasten mag nog wel tijdens de gedwongen horecasluiting van minstens vier weken.

Culinaire cafetaria
Ex-souschef van Beluga Maurice Huynen uit Margraten opent bij zijn Hoeve De Bies in het Belgische Voeren een pop up-frituur. In dit geval een culinaire cafetaria waar bijvoorbeeld huisgemaakte garnalenkroketten zijn te bestellen, naast de friet.

Video: L1

Komt goed van pas
"Op zich leuke initiatieven", zegt Stel over de voorbeelden in het Limburgse land. Hij is een creatieve horecaondernemer met meerdere zaken in Limburg en Noord-Brabant. Daarnaast is hij opgeleid tot creatief therapeut. "En dat komt in deze crisistijd goed van pas."

Hij heeft zelf al verschillende concepten ontwikkeld. Van paddenstoelentocht, tot een initiatief om in coronatijd een container met bloemen te kopen om vervolgens ruikers weg te geven in verpleeg- en verzorgingstehuizen. "Meest succesvol ben je als je de eerste bent met een idee", weet hij vanuit zijn ervaring over ondernemingszin te zeggen.

Kritische noot
Toch durft hij een kritische noot te kraken over de initiatieven in de Limburgse horecabranche. "Ik vind de creativiteit een beetje tegenvallen, als ik heel eerlijk ben." Een restaurant dat eten thuis komt bezorgen noemt hij aardig bedacht, maar niet echt creatief. Een café dat bier bezorgt is dat wat hem betreft ook niet. "Zo'n plunjezak is dan wel weer goed bedacht, omdat het klopt binnen een concept met bos, herfstwandeling en wat te eten voor onderweg."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen