Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedupeerden blij maar sceptisch over kwijtschelden schulden

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2021 - 21:24

Alle schulden die Aytac en Nazan Aydin uit Tegelen uit de toeslagenaffaire hebben bij de overheid worden kwijtgescholden. "Enerzijds zijn we blij, maar ook nog bang."

Het nieuws kwam maandagavond naar buiten. Met deze regeling wordt voorkomen dat gedupeerden, die 30.000 euro ontvangen van het kabinet, een groot deel van dat bedrag moeten inleveren bij de schuldeisers. "Ik heb het nieuws op de voet gevolgd", zegt Aytac.

Meer compensatie
Voor mensen die meer schade hebben geleden, is het altijd mogelijk om meer compensatie te krijgen. Dat heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën, op 22 december al toegezegd.

Dubbel gevoel
Aan de ene kant is de familie tevreden met de kwijtschelding. "Het werd tijd. Dit hebben we nodig voor een frisse start zodat we verder kunnen met ons leven", vertelt Aytac. Maar anderzijds is de pijn nog voelbaar en de schade enorm. "Dit kunnen we niet een, twee, drie vergeven. We hebben zoveel ellende gehad. Dat kan niemand zich voorstellen."

Lees ook: Ouders: 'Rutte heeft de incassobureaus nooit hoeven betalen'

En niet alleen op financieel gebied, ook psychisch ging de familie eraan onderdoor. "Naasten vroegen me of ik aan de drugs zat of gokverslaafd was. Dat heeft me zwaar geraakt", erkent Aytac.

Openstaande schulden
De schulden zijn zo hoog opgelopen dat Aytac de tel is kwijtgeraakt. Momenteel is het alleen maar bellen met instanties met de vraag of er nog rekeningen openstaan. "Ik weet het gewoon niet meer. We zijn nog bezig met het maken van een begroting."

Hulp vanuit de gemeente
In de gemeente Venlo wonen 43 ouders die zich gemeld hebben bij de Belastingdienst, omdat ze slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. De gemeente roept slachtoffers op zich te melden. "Mogelijk zijn er door de toeslagenaffaire ook andere problemen ontstaan. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, werk, woonsituatie of de zorg voor kinderen. Misschien zijn er hierdoor schulden ontstaan. Bij deze problemen kan de gemeente mensen verder helpen", legt wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken) uit.

Ook de familie uit Tegelen klopt bij de gemeente aan. Volgens de ouders is alle hulp welkom, maar sceptisch zijn ze wel. "We blijven achterdochtig, omdat we zo geschaad zijn. We zijn zo diep gezakt dat je van een kale kip toch niet kunt plukken", aldus de gedupeerden.

Lees ook: Gemeenten ondersteunen gedupeerden toeslagenaffaire

Niet alleen Venlo biedt hulp aan. In de gemeente Roermond, waar elf gedupeerden wonen, kunnen slachtoffers zich ook melden. Hoeveel benadeelden er in de gemeente Venray wonen, is niet bekend. De gemeente laat in een reactie weten de situatie te inventariseren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen