Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedumpte schildpadjes zorgen voor vol opvangcentrum

Geplaatst opdonderdag 24 juni 2021 - 19:24

Aquariumschildpadden worden steeds vaker gedumpt in vijvers en beekjes.

Dat merkt het opvangcentrum voor exotische dieren, stichting Carnivora in Beringe.

Bedreiging voor andere diertjes
Het centrum heeft geen plek meer voor gezonde schildpadjes. Wel worden zieke diertjes nog opgevangen. Daarom luidt het opvangcentrum de noodklok. Volgens het centrum worden er landelijk honderden lettersierschildpadden vrijgelaten. Die komen terecht in de natuur en vormen een bedreiging voor andere diertjes zoals de boomkikker en de kamsalamander. "We zitten echt bomvol en omdat we niet kunnen uitbreiden, moeten we keuzes maken", stelt medewerker Thalita Lobbezoo van Carnivora.

'Iets anders in de tuin'
Ze zegt dat er wekelijks zo'n 30 telefoontjes binnenkomen van mensen die hun schildpadjes willen afgeven. Volgens Lobbezoo heeft dat te maken met het voorjaar. "In de lente en het begin van de zomer zie je dat mensen iets anders willen doen in de tuin. De schildpadden zijn dan niet meer welkom. Ook melden meer mensen zich omdat ze de reptieltjes hebben gevonden in een vijver of beek."

Opvangcentrum Friesland
Omdat het opvangcentrum vol zit, worden geen gezonde schilpadden meer toegelaten. "We moeten ruimte houden voor diertjes die ziek zijn, want die hebben onze hulp hard nodig." Limburgers die op een nette manier van hun schildpadden af willen, moeten een reis naar Friesland maken. Daar ligt het andere landelijk erkende opvangcentrum van Nederland. "Maar ik vrees dat veel mensen die reis niet zullen maken en de schildpadden ook weer loslaten in de natuur", zegt Lobbezoo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen