Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedumpte konijnen: dierenambulance komt zaagsel tekort

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 21:17

De Dierenambulance Midden-Limburg luidt de noodklok. Vanwege het aantal konijnendumpingen de afgelopen tijd worstelt de dierenwelzijnsorganisatie in Weert met een tekort aan zaagsel voor de diertjes.

"Het zaagsel vliegt ons om de oren op dit moment. Ook met de brokken gaat het hard. Vandaar onze oproep via Facebook. Het gaat heel rap en alles is welkom", zegt beheerder Michelle Stempher van Dierenambulance Midden-Limburg.

Dumping
Afgelopen vrijdag kreeg de dierenambulance een melding van gedumpte konijnen. Medewerkers troffen in een bosperceel aan de 2e Schoorbaan in de vlaaienstad 25 konijnen aan. En dat terwijl er al tien beestjes opgevangen worden. In totaal zitten er nu dus 35 konijnen in de opvang van de dierenambulance.

Schoonmaken
"We gaan van tien konijnen naar 35. Dat is heel wat. Iedere dag moeten we de hokken schoonmaken waardoor het zaagsel sneller opraakt dan normaal. Dat kost allemaal geld en je wil de beestjes niet in smerige hokken laten zitten", legt Stempher uit.

De gedumpte konijnen zijn volgens Stempher nog niet toiletgetraind. Dat betekent dat ze in het hele hok hun behoeftes doen. "Als een konijn wel getraind is, zoeken ze een plekje op om dat te doen. Dat bespaart weer zaagsel", concludeert Stempher.

Kosten
Het geld ligt daarnaast ook niet voor het oprapen. De dierenambulance krijgt ieder jaar een gemeentelijke vergoeding en moet het vooral hebben van evenementen die worden georganiseerd. "Of van sponsoren die ons een warm hart toedragen zodat we 24/7 paraat kunnen blijven staan. Ook bij deze konijnen moet een dierenarts aan te pas komen", vertelt Stempher. De diertjes zijn namelijk niet allemaal gezond. Sommige konijnen zijn verwond of hebben een abces. Daarnaast zitten er ook zogende en dragende knaagdiertjes tussen.

Het maakt Stempher dan ook boos dat mensen ervoor kiezen om zomaar konijnen te dumpen. "Je kiest voor dieren en als je er niet voor kan zorgen is dat geen probleem, maar doe er dan netjes afstand van. Inmiddels hebben gelukkig wel al mensen zich gemeld met zaagsel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen