Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gedrag van mensen maakt wilde dieren agressief'

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2020 - 7:00

Als wilde dieren in Limburg, zoals paarden, runderen en wilde zwijnen, agressief gedrag vertonen tegenover mensen, dan komt dat door het gedrag van en contact met mensen. Dat zegt Patrick Kloet van Stichting Limburgs Landschap.

De stichting heeft woensdag twee agressieve konikpaarden laten afmaken, nadat een wandelaar werd gebeten. "Helaas komt dit soort incidenten vaker voor", zegt Kloet.

Geen gevaarlijke dieren
Over het algemeen zijn de wilde dieren, zoals konikpaarden en Galloway runderen, niet gevaarlijk voor mensen. Ze leven in sociale groepen en helpen met het beheren van de natuur, legt Kloet uit. "Het blijven onvoorspelbare dieren, maar ze vormen geen bedreiging of gevaar voor mensen als die zich aan de regels houden." Zo moeten mensen minimaal 25 meter afstand houden en mogen ze kuddes niet doorkruisen. Ook moeten honden aangelijnd zijn.

Lees ook: Agressieve wilde paarden afgemaakt na bijten wandelaar

Aaien of voeren
Toch zijn er mensen die zich niet aan die regels houden. Zo proberen sommigen de dieren te aaien of te voeren. Als dat gebeurt, leggen de dieren de link tussen mensen en eten en kunnen ze opdringerig en agressief worden. Dan kunnen ongelukken gebeuren.

Loslopende honden
Ook laten mensen honden los lopen en dat zorgt geregeld voor problemen, omdat de honden de wilde dieren lastigvallen. Vanwege loslopende honden ging een gebied met Galloway-runderen in Maastricht donderdag dicht om incidenten met de runderen te voorkomen.

Selfie met een zwijn
In juni werden wandelaars aangevallen door wilde zwijnen in de bossen bij Ell. Hubert Stassen van Faunabeheer Limburg zag het ook vaak misgaan bij het gedrag van wandelaars. "Mensen zoeken de problemen op omdat ze graag een leuke foto of video met hun mobieltje willen maken. Ik heb zelf wel eens gehoord dat iemand een biggetje oppakte voor de foto."

Lees ook: Faunabeheer: 'Aanvallen wilde zwijnen lastig op te lossen'

Laatste optie
Door menselijk contact werden twee paarden in natuurgebied Ingendael bij Houthem agressief en beten ze vorige week een wandelaar. "Gelukkig is dat redelijk goed afgelopen, maar we hebben ook heftigere incidenten meegemaakt, bijvoorbeeld met een kind", zegt Kloet. Het afmaken van dieren vanwege agressief gedrag is de laatste optie van Limburgs Landschap. "Dat is heel vervelend", zegt Kloet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen