Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedonder Bospop: bestuursleden willen mediator

Geplaatst opdinsdag 16 maart 2021 - 15:25

De drie ontslagen bestuursleden van Bospop willen een bemiddelaar inschakelen. Niet zozeer om hun plekje in het bestuur van het festival in Weert terug te krijgen, maar vooral voor het voortbestaan van Bospop.

"Wij zullen alles op alles zetten om hier op een goede manier met alle betrokkenen uit te komen, in het belang van Bospop", laat een woordvoerder van Peter van Mierlo, Ed Sealtiel en Niek Houben weten. "We hopen door middel van een bemiddelaar een stap dichter bij dit doel te komen."

Bestuur
Het drietal is afgelopen week ontslagen omdat er volgens Bospop-oprichter en -directeur Peter Verkennis de laatste maanden een 'onwerkbare situatie' was ontstaan. Bovendien rommelde het volgens de festivalbaas al anderhalf jaar in het bestuur. Het conflict spitst zich toe op de organisatie zelf. De scheuring is een gevolg van een wetswijziging per 1 juli, die bepaalt dat er een onafhankelijk toezichthouder moet komen. Daarom wilde de organisatie terug van zeven naar drie bestuursleden. Dat bestuur moet zich bezighouden met beleid, zoals statuten, inhoudelijke regelementen en de toekomstvisie. Daarnaast moet er een managementteam komen dat de uitvoerende taken op zich neemt.

Lees ook: Gedonder in organisatie Bospop: bestuursleden ontslagen

Ander inzicht
En daar wringt het schoentje. Want het drietal heeft een andere opvatting over de bestuursstructuur dan de overige vier bestuursleden (Peter Verkennis, Geer van Tuel, Johan van de Moosdijk en Maria Wolter). "Wij willen een klein uitvoerend bestuur met daarboven een raad van toezicht die onze achterban breed vertegenwoordigd", zegt de woordvoerster van het drietal. "Het bericht dat het al anderhalf jaar binnen het bestuur zou rommelen, verbaast hen. Nog geen twee jaar geleden is de hele bestuursstructuur doordacht uitgewerkt en is er bewust voor gekozen ons zeskoppige bestuur uit te breiden naar zeven."

Geen sprake van ontslag
Van Mierlo, Sealtiel en Houben zijn van plan om gewoon aan te schuiven bij de eerstvolgende vergadering. Naar eigen zeggen is er geen sprake van ontslag. "Er is niet vergaderd en er zijn geen besluiten genomen. De oude situatie, een bestuur van zeven personen, geldt nog steeds", zegt de woordvoerster. "Wij zijn zo reëel om in te zien dat wij als bestuur hebben gefaald. Dit had intern moeten worden geregeld. Er zal dus een nieuw bestuur moeten komen. Maar wel een bestuur met draagvlak en een bestuur met toezicht."

Toekomst
Of er nog een bemiddelaar aan te pas moet komen, valt te bezien. Verkennis heeft maandag aan L1 laat weten de nieuwe organisatiestructuur door te willen zetten en daarmee gehoor te geven aan de wetswijziging. 'Daarmee voldoen we tevens aan het verzoek van onze partner Mojo en is het voortbestaan van Bospop voor nu en de toekomst gegarandeerd', zo staat te lezen in een mail die naar de vrijwilligers is gestuurd. 'Bospop is niet afhankelijk van één of drie personen maar bestaat bij de gratie van vele vrijwilligers, verenigingen, leveranciers, partners, artiesten en vooral bezoekers. Wij zullen dit, ten koste van alles, blijven behoeden.'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen