Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gedeputeerden vinden wordt moeilijk'

Geplaatst opwoensdag 5 mei 2021 - 20:53

De fractievoorzitters van het Limburgs Parlement snappen over het algemeen de kritiek van waarnemend gouverneur Johan Remkes op de snelheid van de formatie van een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

Een aantal fractievoorzitters vindt ook dat het formatieproces sneller moet, blijkt uit een rondgang van L1. Een enkele fractievoorzitter zegt totaal verrast te zijn door de kritiek van Remkes.

Gedeputeerde
Volgens Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren zal de inhoud misschien wel niet het grootste probleem worden. "Ik kan me voorstellen dat er personen zijn die niet openstaan om nog 1,5 jaar gedeputeerde te zijn."

Agenda
Jasper Kuntzelaers van de PvdA zegt zo snel mogelijk een nieuw bestuur te willen, maar er moet wel een stabiel bestuur komen. Hij staat open voor een versnelling van het proces. "Ik sta open voor iedere suggestie, maar dat moet Onno Hoes doen en ik ken de agenda's van mijn collega's niet." Ook Hans Reuser van SVL staat open voor een versnelling van het proces. "Ik kan alleen kijken naar onze fractie, maar wij zouden het proces wel willen versnellen. Maar het gaat om twee componenten: snelheid en zorgvuldigheid." Eveneens Marc van Caldenberg van de SP ziet graag een sneller verloop. "Wat mij betreft wel, maar ik ben niet de enige die dat moet vinden." Karin Straus van de VVD laat weten dat ze bereikbaar is, mochten de fractievoorzitters eerder bij elkaar willen komen.

Urgentie
Marlou Jenneskens van D66 zegt de oproep van Remkes wel te snappen. "Ik denk dat het begrijpelijk is voor de urgentie. Ik begrijp zijn oproep om het niet uit te stellen. Maar er is ook een spanningsveld tussen een stabiel college en de tijd."

Plusquin was wel verbaasd door de uitspraken van Remkes. "Er is nu meivakantie en er zijn ook politici die nog een baan én een gezin hebben. Dus alles moet ook wel in evenwicht blijven, maar het mag sneller wat mij betreft." Ruby Driessen van Forum voor Democratie begrijpt de oproep van Remkes wel. "Hij staat er in principe alleen voor." Volgens Driessen is het niet zo zeer aan de partijen om snelheid te maken, maar aan Onno Hoes. Driessen zegt dat gesprekken eerder kunnen plaatsvinden, maar je moet mensen niet om spoed vragen.

Lees ook: Remkes maant Limburgs Parlement tot spoed: 'Geschrokken'

Kritiek
Remkes heeft dinsdagavond de Limburgse Staten gemaand tot snelheid bij de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. De waarnemend gouverneur is geschrokken van de tussenrapportage van gids Onno Hoes. Remkes vindt dat het absoluut niet kan dat er pas eind juli een nieuw provinciebestuur zou zijn. René Claassen van de PVV is het met de uitspraken van Remkes eens. Hij liet desgevraagd aan L1 weten dat hij alle fractievoorzitters woensdag gaat bellen met het verzoek om eerder bij elkaar te komen.

Geschrokken
Anne Marie Fischer-Otten van 50PLUS is geschrokken door het betoog van de waarnemend gouverneur. "Ik voelde een verwijtende toon. Die was gelukkig niet voor ons bedoeld, maar ik schrok wel. Ik had dit nooit verwacht." Voor Fischer gaat zorgvuldigheid boven snelheid. "Het is de eerste keer dat we dit meemaken, maar blijkbaar heeft de heer Remkes vaker met dit bijltje gehakt en denkt hij dat het sneller kan."

18 juni
Mariska Werrij-Wetzels van het CDA laat in een reactie weten: "Het is van belang om zo snel mogelijk een nieuw bestuur te installeren." Het CDA stelt wel vraagtekens of de genoemde datum van 18 juni haalbaar is. Mocht de datum niet haalbaar zijn, wil het CDA elke week een vergadering inplannen, zodat de benoeming zo snel mogelijk daarna kan. De christendemocraten stellen zich terughoudend in de formatie na de integriteitkwesties. Marc van Caldenberg (SP) zegt dat het niet handig is om allerlei datums te noemen.

Zomerreces
Remkes was ook verbaasd over de datum van 23 juli die werd genoemd als uiterste datum om het college te laten aantreden, aangezien dat vlak voor het zomerreces is, waardoor een nieuw college pas eind augustus goed functioneert. Volgens Thea Jetten van GroenLinks is het inderdaad 'onwenselijk' als een nieuw college van Gedeputeerde Staten pas eind juli aantreedt. Zij plaatst daar wel een duidelijke kanttekening bij. "Snelheid is belangrijk, maar ook zorgvuldigheid. Je kan geen valse start hebben zoals bij het afgetreden college."

Lees ook: Maandag tussenrapportage vorming nieuw provinciebestuur

Personen
Plusquin ziet vooral een probleem in het vinden van nieuwe gedeputeerden. "Ik denk dat daar de meeste tijd in zit. We moeten allereerst de functieprofielen vaststellen van de gedeputeerden en de Commissaris van de Koning. Daarna moeten personen gevonden worden die dit nog voor 1,5 jaar willen gaan doen tot de volgende verkiezingen. Die moeten daar misschien wel een baan of opdracht voor opzeggen. Ik kan me voorstellen dat mensen er niet op zitten te wachten. Er wacht een flinke uitdaging."

Belang van Limburg
De partijen zijn het erover eens dat het in het belang van Limburg is om snel een college te hebben. Driessen: "Liever vandaag dan morgen. Op deze manier kunnen we geen belangrijke zaken behandelen." Reuser krijgt al signalen vanuit het bedrijfsleven. "Er spelen een aantal zaken die aandacht behoeven."

Volgende week vrijdag staat het tweede verkennersgesprek gepland. Het is nog niet duidelijk of die gesprekken eerder gaan plaatsvinden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen