Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde: 'Zorg dat steungeld goed terecht komt'

Geplaatst opdonderdag 9 december 2021 - 10:13

Steungeld tijdens de coronacrisis moet bij de cultuurmakers terechtkomen die het het hardst nodig hebben. "Gemeentes hebben heel veel geld gekregen voor compensatie aan cultuur, maar dan moet het wel bij de makers zelf uitkomen."

Dat zegt gedeputeerde Madeleine van Toorenburg in de L1 Nieuwsshow. Ze reageert op het noodfonds dat woensdagmiddag voor vastelaovesartiesten in het leven werd geroepen.

Lees ook: 200.000 euro voor noodlijdende vastelaovesartiesten

Oproep aan de gemeenten
"Bij dezen wil ik graag een oproep doen en de gemeenten aanspreken", begint Van Toorenburg te vertellen. "Zorg dat het geld doorsijpelt naar de mensen die het het hardst nodig hebben." Daarmee doelt de gedeputeerde op het budget dat Limburgse gemeentes krijgen ter compensatie van de lijdende cultuursector.

De kleine ZZP'er
Volgens Van Toorenburg is er nu vooral oog voor instellingen en grote producties, maar nog te weinig voor de kleine ZZP'er. Daarbij vielen carnavalsartiesten door hun seizoenswerk tijdens de coronacrisis tussen wal en schip. Omdat het vastelaoveswerk bij veel artiesten geen fulltime baan is, hadden ze ook geen recht op een steunpakket van de cultuursector.

Steunpotjes
Inmiddels is bekend gemaakt dat er speciaal voor vastelaovesartiesten 200.000 steungeld is gereserveerd. "Dat geld leek er eerst niet te zijn, maar ik heb gekeken waar er geld overbleef. Er zijn namelijk minder lokale evenementen, waardoor daar een potje overblijft. Dat gaat nu dus naar de carnavalsartiesten", legt de gedeputeerde uit. "Hoe het precies verdeeld gaat worden onder de artiesten, hebben we bij Huis voor de Kunsten gelegd. Zij zitten echt in de haarvaten van de Limburgse cultuursector. Wij niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen