Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde vraagt zich af of ambities MAA realistisch zijn

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 18:23

Maastricht Aachen Airport liet woensdag weten dat het van plan is om in 2050 jaarlijks 1,2 miljoen passagiers te verwelkomen. Geputeerde Joost van den Akker zet daar zijn vraagtekens bij.

"Met de ambities om te groeien is niets mis, maar de provincie vindt dat er een balans moet zijn met de omgevingsfactoren, het maatschappelijk debat en economische kansen", zegt de VVD-politicus tegen L1. "De vraag is dan ook: hoe realistisch is die groei?"

Lees ook: Vliegveld Beek wil doorgroeien naar 1,2 miljoen passagiers

Verviervoudiging
Die 1,2 miljoen bezoekers zouden een verviervoudiging van het huidig aantal reizigers betekenen, en een groei van 73 procent in het aantal vliegbewegingen. Behalve meer passagiers wil het vliegveld in Beek in 2050 drieënhalf keer zoveel vracht als op dit moment vervoeren: 390.000 ton.

Realistisch
De gedeputeerde vindt de plannen wel erg optimistisch. "Men gaat uit van 700.000 passagiers in 2026. Zover zijn we op dit moment echter helemaal niet, met 275.000 passagiers in het afgelopen jaar. Als je dan zou uitgaan van een groei van 2,3 procent per jaar tot 2050, dan kom je boven het miljoen uit. Maar ik vraag me echt af op dit moment hoe realistisch dat is", zegt Van den Acker, die toevoegt dat ook de discussies rondom stikstof en de luchtvaart in het algemeen van invloed kunnen zijn.

Nieuw luchthavenbesluit
Van den Akker geeft aan dat er een nieuw luchthavenbesluit, waarin regels en grenswaarden voor het vliegveld worden vastgelegd, op de rol staat. "We gaan dat luchthavenbesluit niet alleen binnen de politiek voorbereiden, maar ook met omwonenden, belanghebbenden en bedrijven. Belangrijkste uitgangspunten zijn dat er geen toename mag zijn van het aantal ernstig gehinderden ten opzichte van nu, dat er geen nachtvluchten komen en dat de meest lawaaiige toestellen worden uitgefaseerd."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen