Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde vraagt zich af of ambities MAA realistisch zijn

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 18:23

Maastricht Aachen Airport liet woensdag weten dat het van plan is om in 2050 jaarlijks 1,2 miljoen passagiers te verwelkomen. Geputeerde Joost van den Akker zet daar zijn vraagtekens bij.

"Met de ambities om te groeien is niets mis, maar de provincie vindt dat er een balans moet zijn met de omgevingsfactoren, het maatschappelijk debat en economische kansen", zegt de VVD-politicus tegen L1. "De vraag is dan ook: hoe realistisch is die groei?"

Lees ook: Vliegveld Beek wil doorgroeien naar 1,2 miljoen passagiers

Verviervoudiging
Die 1,2 miljoen bezoekers zouden een verviervoudiging van het huidig aantal reizigers betekenen, en een groei van 73 procent in het aantal vliegbewegingen. Behalve meer passagiers wil het vliegveld in Beek in 2050 drieënhalf keer zoveel vracht als op dit moment vervoeren: 390.000 ton.

Realistisch
De gedeputeerde vindt de plannen wel erg optimistisch. "Men gaat uit van 700.000 passagiers in 2026. Zover zijn we op dit moment echter helemaal niet, met 275.000 passagiers in het afgelopen jaar. Als je dan zou uitgaan van een groei van 2,3 procent per jaar tot 2050, dan kom je boven het miljoen uit. Maar ik vraag me echt af op dit moment hoe realistisch dat is", zegt Van den Acker, die toevoegt dat ook de discussies rondom stikstof en de luchtvaart in het algemeen van invloed kunnen zijn.

Nieuw luchthavenbesluit
Van den Akker geeft aan dat er een nieuw luchthavenbesluit, waarin regels en grenswaarden voor het vliegveld worden vastgelegd, op de rol staat. "We gaan dat luchthavenbesluit niet alleen binnen de politiek voorbereiden, maar ook met omwonenden, belanghebbenden en bedrijven. Belangrijkste uitgangspunten zijn dat er geen toename mag zijn van het aantal ernstig gehinderden ten opzichte van nu, dat er geen nachtvluchten komen en dat de meest lawaaiige toestellen worden uitgefaseerd."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen