Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde vraagt zich af of ambities MAA realistisch zijn

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 18:23

Maastricht Aachen Airport liet woensdag weten dat het van plan is om in 2050 jaarlijks 1,2 miljoen passagiers te verwelkomen. Geputeerde Joost van den Akker zet daar zijn vraagtekens bij.

"Met de ambities om te groeien is niets mis, maar de provincie vindt dat er een balans moet zijn met de omgevingsfactoren, het maatschappelijk debat en economische kansen", zegt de VVD-politicus tegen L1. "De vraag is dan ook: hoe realistisch is die groei?"

Lees ook: Vliegveld Beek wil doorgroeien naar 1,2 miljoen passagiers

Verviervoudiging
Die 1,2 miljoen bezoekers zouden een verviervoudiging van het huidig aantal reizigers betekenen, en een groei van 73 procent in het aantal vliegbewegingen. Behalve meer passagiers wil het vliegveld in Beek in 2050 drieënhalf keer zoveel vracht als op dit moment vervoeren: 390.000 ton.

Realistisch
De gedeputeerde vindt de plannen wel erg optimistisch. "Men gaat uit van 700.000 passagiers in 2026. Zover zijn we op dit moment echter helemaal niet, met 275.000 passagiers in het afgelopen jaar. Als je dan zou uitgaan van een groei van 2,3 procent per jaar tot 2050, dan kom je boven het miljoen uit. Maar ik vraag me echt af op dit moment hoe realistisch dat is", zegt Van den Acker, die toevoegt dat ook de discussies rondom stikstof en de luchtvaart in het algemeen van invloed kunnen zijn.

Nieuw luchthavenbesluit
Van den Akker geeft aan dat er een nieuw luchthavenbesluit, waarin regels en grenswaarden voor het vliegveld worden vastgelegd, op de rol staat. "We gaan dat luchthavenbesluit niet alleen binnen de politiek voorbereiden, maar ook met omwonenden, belanghebbenden en bedrijven. Belangrijkste uitgangspunten zijn dat er geen toename mag zijn van het aantal ernstig gehinderden ten opzichte van nu, dat er geen nachtvluchten komen en dat de meest lawaaiige toestellen worden uitgefaseerd."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen