Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde vraagt zich af of ambities MAA realistisch zijn

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 18:23

Maastricht Aachen Airport liet woensdag weten dat het van plan is om in 2050 jaarlijks 1,2 miljoen passagiers te verwelkomen. Geputeerde Joost van den Akker zet daar zijn vraagtekens bij.

"Met de ambities om te groeien is niets mis, maar de provincie vindt dat er een balans moet zijn met de omgevingsfactoren, het maatschappelijk debat en economische kansen", zegt de VVD-politicus tegen L1. "De vraag is dan ook: hoe realistisch is die groei?"

Lees ook: Vliegveld Beek wil doorgroeien naar 1,2 miljoen passagiers

Verviervoudiging
Die 1,2 miljoen bezoekers zouden een verviervoudiging van het huidig aantal reizigers betekenen, en een groei van 73 procent in het aantal vliegbewegingen. Behalve meer passagiers wil het vliegveld in Beek in 2050 drieënhalf keer zoveel vracht als op dit moment vervoeren: 390.000 ton.

Realistisch
De gedeputeerde vindt de plannen wel erg optimistisch. "Men gaat uit van 700.000 passagiers in 2026. Zover zijn we op dit moment echter helemaal niet, met 275.000 passagiers in het afgelopen jaar. Als je dan zou uitgaan van een groei van 2,3 procent per jaar tot 2050, dan kom je boven het miljoen uit. Maar ik vraag me echt af op dit moment hoe realistisch dat is", zegt Van den Acker, die toevoegt dat ook de discussies rondom stikstof en de luchtvaart in het algemeen van invloed kunnen zijn.

Nieuw luchthavenbesluit
Van den Akker geeft aan dat er een nieuw luchthavenbesluit, waarin regels en grenswaarden voor het vliegveld worden vastgelegd, op de rol staat. "We gaan dat luchthavenbesluit niet alleen binnen de politiek voorbereiden, maar ook met omwonenden, belanghebbenden en bedrijven. Belangrijkste uitgangspunten zijn dat er geen toename mag zijn van het aantal ernstig gehinderden ten opzichte van nu, dat er geen nachtvluchten komen en dat de meest lawaaiige toestellen worden uitgefaseerd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen