Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde in overleg met NS over sluiting loketten

Geplaatst opzondag 7 februari 2021 - 11:04

Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) gaat met de NS en Arriva rond de tafel over het plan om de loketten voor kaartjes op de stations in Roermond en Venlo te sluiten en in Maastricht en Heerlen de servicemedewerkers te schrappen.

Hij doet dat naar aanleiding van een unaniem door het Limburgs Parlement aangenomen motie van de PvdA.

Ernstig onder druk
Volgens de motie komen door de sluitings- en afslankingsplannen de toegankelijkheid van de treinstations en het reizen met de trein voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een beperking, ernstig onder druk te staan.

Lees ook: PvdA wil geen verdere sluiting loketten op stations

Sociale veiligheid
Ook gaat de sociale veiligheid op de stations achteruit, net als de dienstverlening aan internationale treinreizigers op de grensstations Venlo, Roermond en Heerlen.

Eventueel anders invullen
In een vergadering van het Limburgs Parlement onderschreef gedeputeerde Mackus de motie. "Ik ben het ermee eens dat alle mensen op een goede manier met het openbaar vervoer op reis moeten kunnen", aldus Mackus. Hij wees er wel op dat heel weinig gebruik wordt gemaakt van de diensten van de servicemedewerkers en dat ook steeds minder mensen een kaartje kopen aan een loket. "Daarom moeten we kijken hoe we bijvoorbeeld die serviceverlening eventueel anders kunnen invullen", zo zegt de gedeputeerde.

Principieel onjuist
Indiener van de motie - PvdA-statenlid Aleida Berghorst - noemde de plannen van de NS "principieel onjuist". Ze stelt dat mensen die het moeilijk hebben dan nergens meer terecht kunnen als ze een probleem hebben. "Als je geen beperking hebt, sta je er niet bij stil dat het voor anderen lastig is."

Spoorwegpolitie
Volgens Berghorst is er ook veel meer behoefte aan loketten en service dan de NS denkt. Ze wees naar de situatie op het loket- en serviceloze station Sittard. Daar nemen de vier mensen van de spoorwegpolitie die taken over en dat kan toch niet de bedoeling zijn, zo vond het PvdA-statenlid.

Wel erg kil
Teun Heldens van de VVD betoogde dat het wel erg kil wordt op een station zonder sociale controle op elkaar. "En wat straalt het naar internationale reizigers uit als bijvoorbeeld een Duitser op een station geen medewerker van de NS meer aantreft waar hij een beroep op kan doen. Laat die gastvrijheid niet verloren gaan", aldus Heldens. SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg benadrukte dat je juist moet uitstralen dat mensen belangrijk zijn. "En die niet vervangen door een computer."

Als de plannen van de NS doorgaan, dan is Maastricht nog het enige station in Limburg met een loket voor kaartjes.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen