Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde Mackus: 'Praktisch omgaan met richtlijn'

Geplaatst opmaandag 30 september 2019 - 6:00

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus wil dat er veel praktischer wordt omgegaan met het onderzoek van grond die verplaatst moet worden voor bouw-, weg- of waterbouwprojecten.

Volgens nieuwe richtlijnen van het Ministerie van Infrastructuur moet alle grond voortaan worden onderzocht op zogeheten PFAS-stofjes voordat het wordt verplaatst.

Strenge norm
Dat zijn kleine chemische stofjes die slecht kunnen zijn voor de gezondheid bijvoorbeeld het verminderen van de weerstand. Ook is de norm heel streng met maximaal 0,1 microgram PFAS in een kilo grond.

Forse vertraging
Maar het onderzoek is kostbaar en wordt ook maar in een paar laboratoria uitgevoerd. Daardoor duurt het vaak heel erg lang en lopen projecten forse vertraging op. In Limburg gaat het bijvoorbeeld om grote projecten langs de Maas.

Gedeputeerde Mackus vindt dat er gekeken moet worden naar waar de grond voor bestemd is. Heel zuivere grond bij projecten waar mensen wonen en leven. Maar bij andere projecten kan de grond op een verantwoorde wijze worden afgedekt.

Veel projecten op slot
"Kijk naar de mate van vervuiling of waar de grond voor wordt gebruikt. Zoals het nu werkt, worden heel veel projecten op slot gezet", aldus Mackus. "Naast het stikstof-probleem waardoor 1600 projecten in Limburg stilliggen, komt dit er ook nog even bij."

Lees ook: Schadelijke stoffen in grond houden bouwwereld gegijzeld

Tweede Kamer
CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch pleit voor snelle duidelijkheid. "Heel veel baggeraars en grondbanken die de grond in- en verkopen, kunnen niet verder. Dat kan niet zo doorgaan. Woensdag gaat het CDA dat ook aan de orde stellen in een commissie", aldus Amhaouch. Daarbij moet natuurlijk ook naar de gezondheid worden gekeken, zo stelt hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen