Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gedeputeerde Koopmans in de fout met adviesbedrijf'

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 7:18

Gedeputeerde Ger Koopmans van financiën en grondzaken (CDA) had tot afgelopen zomer een adviesbedrijf zonder dat gemeld te hebben op zijn lijst met nevenfuncties.

Volgens de Provinciewet is hij verplicht de inkomsten daaruit openbaar te maken, maar dat deed hij niet. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

Transparantie en integriteit
Provinciebestuurders moeten sinds 2010 nevenfuncties en hun inkomsten daaruit openbaar maken vanwege de transparantie van het openbaar bestuur en de integriteit van de bestuurders. Koopmans zou volgens de krant verzwegen hebben dat hij tussen april 2014 en oktober 2017 ongeveer 30.000 euro kreeg als lid van de raad van commissarissen van baggerbedrijf Terraq, dat vestigingen heeft in onder meer Venlo en Maastricht. Dat bedrag zou behoren tot de inkomsten van zijn adviesbedrijf.

Belangenverstrengeling
Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert spreekt in de krant van een schijn van belangenverstrengeling. "De Gedeputeerde Staten gaan over vergunningen aan het baggerbedrijf. Hij was lid van dat college en tevens belangenbehartiger van het bedrijf. Dat mag dus niet, ook niet als hijzelf niet de portefeuille ontgrondingen heeft", zo citeert NRC hem.

Terraq kreeg een ontgrondingsvergunning van de Gedeputeerde Staten in de tijd dat Koopmans commissaris was bij het bedrijf. Ook hield Koopmans zich volgens het NRC bezig met een hoogwaterplan rond de Maas in Venlo. Volgens dat plan moest er een jachthaven in het gebied verplaatst worden. Dat wilde Terraq niet en daarom drong de directie van het bedrijf er bij de gedeputeerde op aan om het niet te doen. Koopmans zou de kritiek van Terraq 'door gesluisd hebben naar de ambtenaren in het Provinciehuis', meldt NRC.

Gaat niet samen
Bij de Provinciale Staten was de nevenfunctie van Koopmans bekend, maar niemand trad daar tegen op. Volgens Bovend'Eert hadden ze moeten zien dat de nevenfunctie niet samen gaat met zijn functie als gedeputeerde.

Uitleg
In oktober 2017 legde Koopmans zijn werkzaamheden als commissaris bij Terraq neer. Koopmans geeft volgens de krant aan dat de ontgrondingen niet in zijn portefeuille zaten en dat er een mandaat was voor de afhandeling van de uitbreidingsvergunning voor de joint venture van Terraq. Daarnaast is Koopmans van mening dat hij niet verplicht was om zijn bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven adviesbedrijf te vermelden op zijn nevenfunctielijst. De gedeputeerde zou jaarlijks 9.000 euro hebben gekregen van Terraq en verder geen andere inkomsten uit zijn adviesbureau hebben gehad.

Twee leden van de oppositie, PvdA en SP, willen uitleg van Koopmans over wat er gebeurd is.

'Niet betrokken bij besluitvorming'
Koopmans reageert donderdag op de aantijgingen. "In de collegevergaderingen heb ik mij altijd onthouden van deelname aan besluiten waarbij Terraq en gelieerde ondernemingen betrokken zijn", laat Koopmans weten. Naar eigen zeggen is er nooit sprake geweest van een schijn van belangenverstrengeling. "Ik ben niet betrokken geweest bij de besluitvorming rondom de opdrachten en de vergunningen." Ook zegt hij alle informatie die hem aangereikt wordt over welk onderwerp dan ook door te sturen naar de desbetreffende afdeling. "Juist met het direct doorsturen van informatie zonder tussenkomst van de politiek in de 'achterkamertjes' wordt onafhankelijke advisering gewaarborgd."

'Nevenfunctie altijd gemeld'
Bovendien stelt Koopmans zijn nevenfunctie sinds 2014 altijd gemeld te hebben. Zijn neveninkomsten hoefde hij niet te melden, aldus Koopmans. "Vanaf mijn aantreden als gedeputeerde is door mij geen enkele andere opdracht aanvaard of functie vervuld waarvoor geld is ontvangen." Wel vult hij aan: "Tot 2019 was het geen gebruik in bestuurlijk Nederland om neveninkomsten actief online te publiceren." Op aandrang van het ministerie van Binnenlandse Zaken worden neveninkomsten sinds dit jaar wel op de provinciale website bekendgemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen