Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde in gesprek over verdeling cultuurgeld

Geplaatst opvrijdag 19 november 2021 - 17:50

Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) gaat in het eerste kwartaal van volgend jaar in gesprek met de vier Noord- en Midden-Limburgse wethouders over de verdeling van de cultuurgelden over de provincie.

Ze zegde dat toe na een brede oproep tijdens een Statencommissie.

Ongelijke verdeling
Eerder deze week stelden de wethouders cultuur van Roermond, Venlo, Venray en Weert in een brief aan de provinciale politiek dat er sprake is van een ongelijke verdeling en dat er onevenredig veel geld naar Zuid-Limburg gaat. In de Statencommissie verklaarde het CDA dat de eerder beloofde herverdeling veel te langzaam gaat.

Reacties partijen
SVL vond dat er nu eindelijk een andere verdeling moet komen en de VVD stelde dat concrete investeringen ontbreken en er geen lessen zijn getrokken uit eerdere discussies over de kwestie.

D66 betoogde dat het niet gaat om een tegenstelling Noord-Zuid, maar om het wezenlijke belang van de nabijheid van cultuur. GroenLinks zei dat er meer nodig is voor een gelijk speelveld dan tot nu toe is gebeurd. De PvdA sprak van verhoudingen tussen het noorden en zuiden die maar scheef blijven en blijkbaar heel moeilijk te veranderen zijn. Van het provinciebestuur verwachtte hij een structurele oplossing.

'Niet het hele systeem recht trekken'
Gedeputeerde Van Toorenburg antwoordde dat de koers is gericht op een andere verdeling van de cultuurgelden over de provincie. "Maar ik kan niet in deze fase het hele systeem recht trekken en subsidies intrekken", aldus de gedeputeerde.

Ze benadrukte ook met adviesorgaan Cultuurtank Limburg in gesprek te zijn over aanpassing van de criteria zodat spreiding over de provincie een belangrijker plek krijgt in hun toekomstige subsidie-advies.

Lees ook: 'Help, de cultuur verzuipt in Limburg door corona'

Actieplan
Van Toorenburg voelt wel niks voor het pleidooi van de vier Noord- en Midden-Limburgse cultuurwethouders om nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar met een actieplan te komen. "We gaan er alles aan doen om de situatie te veranderen. Maar dat kan ik niet toezeggen", zei de gedeputeerde.

Noodfonds cultuursector
Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement neigt wel naar een noodfonds voor zzp'ers in de culturele sector die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Het gaat dan bijvoorbeeld om theatermakers, muzikanten en technici.

Carnavalsartiesten
Een aantal partijen voegde daar nadrukkelijk de carnavalsartiesten aan toe die voor het tweede seizoen achter elkaar niet of nauwelijks kunnen optreden. "Ze staan opnieuw met lege handen. Daarom mogen we deze groep niet vergeten. Ze hebben ook geen digitaal alternatief", vertelde de VVD.

De PvdA wees erop dat deze groep moeilijk in een regeling is te vangen omdat het in feite om seizoensarbeid gaat. "Laten we hen daarom een hart en geld onder de riem steken", verklaarde de partij.

Gedeputeerde Van Toorenburg hield de boot voor het aparte noodfonds vooralsnog af. Ze zei dat er op dit moment geen enorm provinciaal budget over is. Wel gaat zij bekijken of het provinciale steunfonds voor het midden-en kleinbedrijf kan worden gebruikt door de culturele zzp'ers.

Extra geld regering
Ook stelde Van Toorenburg er een lans voor te blijven breken dat de regering extra geld ter beschikking stelt voor de problemen in de culturele sector.

Op 17 december moet het Limburgs Parlement een definitief besluit nemen over het cultuurprogramma 2022-2023. Dan moet er ook duidelijkheid komen over het noodfonds. De sector zelf vraagt om een fonds van 8 ton.

Lees ook: Noord-Limburgse gemeenten hekelen cultuurbeleid provincie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen