Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde: geen gedwongen afsluitingen van het gas

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2020 - 14:30

Niemand in Limburg wordt gedwongen van het gas af te gaan in zijn of haar huidige woning. Gedeputeerde Carla Brugman stelde in het Limburgs Parlement het jammer te vinden dat daar zoveel paniek over is. "Want dat gaat niet gebeuren", zo benadrukt zij.

Brugman reageerde op een motie van Forum voor Democratie, waarin staat dat in de twee Limburgse Regionale Energiestrategie├źn (RES) en in de Provinciale Energiestrategie (PES) moet worden vastgelegd dat afsluiting van het aardgasnet alleen op vrijwillige basis zal plaatsvinden. In de eerste concepten is dat niet het geval, aldus Forum.

In het RES en de PES wordt de aanpak voor de overgang naar duurzame energie beschreven.

Draagvlak
Volgens Forum-statenlid Nico Vincken is een afgedwongen gasafsluiting in strijd met het uitgangspunt van het provinciale beleid dat er draagvlak moet zijn voor maatregelen op het gebied van energietransitie.

Hij wees er verder op dat van de fossiele brandstoffen aardgas de minste vervuiling en de hoogste opbrengst oplevert. En dat afsluiting flinke kosten oplevert voor bewoners.

Overbodig
De motie van Forum kon niet rekenen op de steun van een meerderheid. Alleen PVV, D66, Lokaal-Limburg en 50Plus schaarden zich achter de motie. De vijf partijen zijn goed voor 20 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. De andere partijen vonden de motie overbodig gezien het duidelijke standpunt van gedeputeerde Brugman dat niemand gedwongen van het gas af moet.

Een ruime meerderheid sprak zich wel uit voor een motie van het CDA waarin steun wordt uitgesproken voor het behoud van het huidige gasnet van netwerkbeheerder Enexis.

Gasleidingen
Twee maanden geleden lieten de drie grote netbeheerders in Nederland, waaronder Enexis, weten dat ze hun gasleidingen niet willen opgeven. Ze zijn namelijk geschikt voor groen gas en waterstof.

Volgens hen is de helft van de huizen in Nederland bovendien op koude dagen zonder gas niet warm te krijgen.

Behoud leidingen
Het Limburgs Parlement zit dus op dezelfde lijn als Enexis en vraagt het provinciebestuur de netwerkbeheerder waar nodig te ondersteunen. Eerder liet gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) ook al weten dat er geen enkele reden is om het leidingenstelsel te ontmantelen.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen