Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde Burlet stapt uit Forum voor Democratie

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 12:29

Gedeputeerde Ruud Burlet van Forum voor Democratie (FvD) stapt uit de partij. Hij blijft wel gedeputeerde.

De fractie van zeven personen blijft bij elkaar en wil op dit moment nog geen keuze maken. Zij blijft wel Burlet steunen.

Lees ook: Crisisberaad bij Forum voor Democratie Limburgs Parlement

Rouwproces
Burlet spreekt van een moeilijke en persoonlijke beslissing die hij donderdagavond heeft genomen. "Tegelijk voelde het als een zak cement die van mijn rug afviel. Het gaf mij de ruimte om mijn eigen standpunten weer goed en helder te kunnen verwoorden", aldus Burlet. Hij noemt het verder een soort rouwproces en zwaar dat hij afscheid neemt van de partij waar je bewust voor gekozen hebt.

"Thierry nam geen afstand van de radicale tendensen binnen de jongeren-afdeling JFvD en dat was gewoon een vereiste", zo vindt Burlet. "Iedereen vroeg het en dan moet je dealen met die politieke realiteit en consequenties trekken en een keuze maken."

Spoedberaad
De fractie van Forum voor Democratie in het Limburgs Parlement kwam vrijdag voor een spoedberaad bijeen naar aanleiding van de crisis in de partij rond de positie van oprichter en boegbeeld Thierry Baudet en het opstappen van een reeks prominente leden.

Rollercoaster
Fractievoorzitter Simone Kerseboom zegt dat haar fractie unaniem heeft besloten om een pas op de plaats te maken en in alle rust de ontwikkelingen af te wachten. "We hebben een rollercoaster meegemaakt. Het is nu niet de tijd om radicale keuzes te maken", zo verklaart Kerseboom.

Teamgeest
Over een paar weken wordt dan de balans opgemaakt. Daarbij is het mogelijk dat een aantal fractieleden alsnog uit de partij stappen. "Maar we hebben afgesproken dat we ook in dat geval als één fractie blijven opereren. Dat we dan de idealen waarvoor we in het Limburgs Parlement zitten blijven uitdragen als team", zo zegt Kerseboom. Ze vindt wel dat er een ‘stevig signaal’ moet komen dat het voor eens en altijd afgelopen is met anti-semitische, racistische of homofobe uitlatingen.

Eerste Kamerfractie
Senator van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie Otto Hermans uit Valkenburg splitst zich ook af van de partij. Dat doet hij samen met senatoren Bob van Pareren, Toine Beukering en Hugo Berkhout.

Lees ook: Valkenburger Otto Hermans naar Senaat voor FvD

Afstand
Ze zijn van mening dat FvD niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme, antisemitisme en nazisme. Baudet ligt daarover de hele week al onder vuur van het partijbestuur en van veel FvD-volksvertegenwoordigers.

"Wij nemen nadrukkelijk hier afstand van en stappen op", stelt Van Pareren mede namens zijn collega's Hermans, Beukering en Berkhout. Wel blijft Hermans samen met zijn collega's in de Eerste Kamer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen