Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde blij met snelle verbreding A2

Geplaatst opwoensdag 4 december 2019 - 9:52

Gedeputeerde Hubert Mackus noemt het prima dat de Tweede Kamer vindt dat de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen bij Echt en Kerensheide bij Urmond sneller moeten worden gerealiseerd.

Nu staat die verbreding naar twee keer drie rijstroken gepland van 2025 tot 2027. Maar dat moet dus een paar jaar eerder, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Minister
"Limburg juicht die versnelling van harte toe", aldus gedeputeerde Mackus. "Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft zich zelf daar eerder ook voor uitgesproken." Zij deed dat tijdens een werkbezoek aan Zuid-Limburg in februari dit jaar.

Vertraging
De minister verklaarde toen de mogelijkheid te laten onderzoeken of de gewenste versnelling mogelijk is en de verbreding al tussen 2023 en 2025 kan plaatsvinden. Maar in een commissievergadering zei Van Nieuwenhuizen dat onderzoek van Rijkswaterstaat had uitgewezen dat zo’n versnelling er niet in zit omdat dan andere projecten in Zuid-Nederland dan vertraging zouden oplopen. Ook zou het project ook duurder worden.

Motie
Maar een meerderheid in de Tweede Kamer steunde toch een motie van de PVV om de verbreding eerder te realiseren. Behalve de PVV stemden VVD, CDA, DENK, Forum voor Democratie en de eenmansfractie Van Haga voor die motie. Volgens gedeputeerde Mackus moet de minister nu opnieuw in actie komen na de motie van de Tweede Kamer.

stockfoto asfalt snelweg
Foto: iStock

Opdracht
"Er ligt een duidelijke opdracht van de Tweede Kamer. Zij moet in ieder geval inzichtelijk maken waarom versnelling niet zou kunnen. Wat ons betreft kan dat wel. We hebben daarom eerder al 35 miljoen van de provincie toegezegd om dat voor elkaar te krijgen", zo vindt Mackus.

Verrast
De gedeputeerde zegt wel verrast te zijn dat de Kamer de PVV-motie heeft aangenomen, inclusief de steun van de VVD - de partij van de minister - en coalitiepartner CDA. "Soms is het prima dat zaken onverwacht gebeuren", aldus Mackus.

Ruim voor Kerstmis ondertekenen het Rijk en de provincie in ieder geval een definitieve overeenkomst over de verbreding van de A2. Daarin staan geen jaartallen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen