Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedenkteken voor gehangenen galgenberg Horn

Geplaatst opvrijdag 19 augustus 2016 - 17:47

Op de weg tussen Haelen en Horn komt een gedenkteken te staan dat refereert aan de voormalige galgenberg.

Burgemeester Arno Verhoeven van Leudal zal het beeld, een initiatief van de heemkundevereniging Horn, op 24 september onthullen.

Ter dood veroordeelde misdadigers
​Amateurhistoricus Mart Graef dook namens de heemkundevereniging de archieven in om verschillende ter dood veroordeelde misdadigers een gezicht te geven. Aan de hand van tientallen rechtbankstukken reconstrueerde hij enkele rechtszaken die ooit dienden in schepenrechtbank van het graafschap Horn, waar tot de Franse tijd recht werd gesproken. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op dieven en rovers, maar ook op heksen en een bokkenrijdersbende. Op basis van zijn onderzoek schreef hij het boek 'De galgenberg van het graafschap Horn'.

Kasteel van Horn
Het boek zal op 7 september worden gepresenteerd in het kasteel van Horn, waar jarenlang misdadigers werden vastgezet voordat ze terecht werden gesteld. Met de presentatie van het boek van Mart Graef viert de heemkundevereniging Horn haar tienjarig jubileum.

Lees zaterdag meer over de 'Hornse doodvonnissen' in De Limburger.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen