Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedenkteken voor gehangenen galgenberg Horn

Geplaatst opvrijdag 19 augustus 2016 - 17:47

Op de weg tussen Haelen en Horn komt een gedenkteken te staan dat refereert aan de voormalige galgenberg.

Burgemeester Arno Verhoeven van Leudal zal het beeld, een initiatief van de heemkundevereniging Horn, op 24 september onthullen.

Ter dood veroordeelde misdadigers
​Amateurhistoricus Mart Graef dook namens de heemkundevereniging de archieven in om verschillende ter dood veroordeelde misdadigers een gezicht te geven. Aan de hand van tientallen rechtbankstukken reconstrueerde hij enkele rechtszaken die ooit dienden in schepenrechtbank van het graafschap Horn, waar tot de Franse tijd recht werd gesproken. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op dieven en rovers, maar ook op heksen en een bokkenrijdersbende. Op basis van zijn onderzoek schreef hij het boek 'De galgenberg van het graafschap Horn'.

Kasteel van Horn
Het boek zal op 7 september worden gepresenteerd in het kasteel van Horn, waar jarenlang misdadigers werden vastgezet voordat ze terecht werden gesteld. Met de presentatie van het boek van Mart Graef viert de heemkundevereniging Horn haar tienjarig jubileum.

Lees zaterdag meer over de 'Hornse doodvonnissen' in De Limburger.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen