Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Gedenkstenen voor onderduikers Brunssum

Geplaatst opdonderdag 24 november 2016 - 22:04

In Brunssum worden vrijdag twee gedenkstenen onthuld als eerbetoon aan de onderduikgezinnen in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1944 boden veel gezinnen in Brunssum onderdak boden aan joodse kinderen.

Vijf stenen
Meer dan 100 kinderen overleefden de oorlog dankzij deze pleeggezinnen. De ondergedoken kinderen kwamen vaak uit het westen van het land. In totaal komen er vijf gedenkstenen verspreid door heel Brunssum. De eerste twee worden onthuld aan de Venweg en de Kerkstraat. De overige drie stenen volgen in het voorjaar van 2017.

Baby
Jack Aldewereld kwam als baby van zes maanden terecht in een Brunssums pleeggezin. Hij legt uit dat de gedenkstenen uit dankbaarheid neergezet worden in de buurten waar de onderduikertjes terecht kwamen.

Gevaar voor eigen leven
De onthullingen vrijdag zijn voor Aldewereld dan ook heel belangrijk. "Dit betekent voor mij heel veel. Dit is meer dan een dankjewel voor de mensen die in de oorlog hun huizen en zeker hun harten hebben opengesteld voor mensen die zij niet konden. Die hebben ze liefdevol opgenomen. Met gevaar voor eigen leven, dat wil wat zeggen", zegt Aldewereld.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Brunssum: in elke wijk gedenkteken voor onderduikers
Plaquette voor voorzitter joodse geloofsgemeenschap Venlo
Zoon blij dat oorlogsbrieven van overleden vader terecht zijn
Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Erven oorlogsburgemeester overwegen stappen
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen