Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedenkstenen voor onderduikers Brunssum

Geplaatst opdonderdag 24 november 2016 - 22:04

In Brunssum worden vrijdag twee gedenkstenen onthuld als eerbetoon aan de onderduikgezinnen in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1944 boden veel gezinnen in Brunssum onderdak boden aan joodse kinderen.

Vijf stenen
Meer dan 100 kinderen overleefden de oorlog dankzij deze pleeggezinnen. De ondergedoken kinderen kwamen vaak uit het westen van het land. In totaal komen er vijf gedenkstenen verspreid door heel Brunssum. De eerste twee worden onthuld aan de Venweg en de Kerkstraat. De overige drie stenen volgen in het voorjaar van 2017.

Baby
Jack Aldewereld kwam als baby van zes maanden terecht in een Brunssums pleeggezin. Hij legt uit dat de gedenkstenen uit dankbaarheid neergezet worden in de buurten waar de onderduikertjes terecht kwamen.

Gevaar voor eigen leven
De onthullingen vrijdag zijn voor Aldewereld dan ook heel belangrijk. "Dit betekent voor mij heel veel. Dit is meer dan een dankjewel voor de mensen die in de oorlog hun huizen en zeker hun harten hebben opengesteld voor mensen die zij niet konden. Die hebben ze liefdevol opgenomen. Met gevaar voor eigen leven, dat wil wat zeggen", zegt Aldewereld.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Brunssum: in elke wijk gedenkteken voor onderduikers
Plaquette voor voorzitter joodse geloofsgemeenschap Venlo
Zoon blij dat oorlogsbrieven van overleden vader terecht zijn
Geen herdenkingsvlucht Lancaster op Dodenherdenking
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen