Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeeltelijke lockdown: dit zijn de maatregelen

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2020 - 19:43

De strengere coronamaatregelen, die het kabinet dinsdagavond bekend maakte, zullen vooral de horeca, cultuursector en sport treffen.

Het is alweer een klap die horecaondernemers moeten incasseren. Alle cafés en restaurants moeten woensdag vanaf 22:00 uur de deuren sluiten, besluit het kabinet. Eten afhalen en bezorgen mag nog wel.

'Te veel besmettingen'
"Hiervoor zijn de cijfers echt te hoog. Het is waar dat in de horeca ongelooflijk hard gewerkt wordt. Het overgrote deel van de ondernemers doet echt zijn best om het veilig open te houden. Maar in de optelsom is het niet goed genoeg. Er zijn te veel besmettingen en te veel mensen die zich niet aan de regels houden", zegt premier Mark Rutte.

Alcohol
Daarnaast wordt de verkoop van alcohol in de avonduren verboden. Er moet worden voorkomen dat mensen zelf alcohol kopen en een feestje gaan bouwen. Na 20:00 uur mag er geen alcohol meer worden verkocht. Ook het nuttigen ervan in de openbare ruimte wordt verboden. Naast het alcoholverbod geldt er ook een verbod op de verkoop van softdrugs tussen 20:00 uur en 07:00 uur.

Culture instellingen
Door de nieuwe maatregelen wordt de uitzonderingsbepaling voor culturele instellingen zoals theaters en poppodia, dat zij meer dan 30 personen mogen ontvangen per ruimte, teruggetrokken. Voor binnen wordt geen uitzondering meer gemaakt op het maximum van 30 bezoekers per zaal.

Sporten
Het kabinet legt de amateursport verder aan banden en beperkt de toegestane groepsgrootte voor 18-plussers in. Dat betekent dat er geen sport beoefend mag worden waarbij géén anderhalve meter afstand kan worden gehouden. De sportscholen blijven vooralsnog open en een sport zoals tennis of badminton zou nog wel kunnen. Kinderen tot en met 18 jaar mogen blijven trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen.

Werken vanuit thuis
Ook hamert het kabinet dat mensen thuis moeten werken, tenzij dat echt niet kan. Onnodig samenkomen raden Rutte en De Jonge af.

Mondkapjes
Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kabinet wil daarmee "een slepende discussie voor eens en altijd beslechten". Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo'n mondmasker te dragen.

Alle maatregelen zijn in principe een maand geldig. Na twee weken gaat het kabinet de balans opmaken, zegt De Jonge.

Routekaart
Daarnaast komt er een routekaart om de verspreiding van Covid-19 te beperken. De routekaart bevat twee categorieën van maatregelen: stappen die sowieso worden genomen als er de besmettingen een bepaald niveau bereiken, en maatregelen die worden overwogen.

De kaart kent vier risiconiveaus: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. In welk niveau we belanden, hangt af van het aantal positieve testen per 100.000 inwoners per week en het aantal opnames in ziekenhuizen en op de intensive care.

Bij risiconiveau ‘zeer ernstig’ worden bijvoorbeeld alle eet- en drinkgelegenheden gesloten en verbiedt het kabinet sportwedstrijden voor jeugd en volwassenen. Ook is er een lijst van mogelijke ingrepen. Denk hierbij aan het sluiten van pretparken, musea, zwembaden, sauna’s en seksclubs.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen