Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeeltelijke lockdown: de voet gaat verder op de rem

Geplaatst opdinsdag 3 november 2020 - 19:23

De besmettingscijfers dalen lichtelijk, maar het kabinet neemt in strijd tegen het coronavirus toch strengere maatregelen.

Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Op slot
De cultuursector krijgt een enorme klap in het gezicht. Zo moeten theaters, musea en bioscopen de deuren sluiten. Ook pretparken, dierentuinen, bibliotheken, zwembaden en seksclubs gaan dicht.

Sportscholen blijven wel gewoon open, maar door groepslessen gaat een streep.

Groepsgrootte
De voet gaat verder op de rem. Het kabinet gaat het maximum aantal mensen dat op straat samenkomt terugbrengen van vier naar twee. Thuis mag je nog maar twee personen ontvangen in plaats van drie.

Lees ook: Bioscopen vrezen dreigende sluiting en financiële rampspoed

'Pompen of verzuipen'
De maatregelen gelden vanaf woensdag 22:00 uur voor twee weken. De verdere aanscherping van de coronamaatregelen is volgens het kabinet nodig om het aantal nieuwe besmettingen verder in te perken. De druk op ziekenhuizen is nog steeds te hoog. "In ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen de patiënten toe en op sommige plekken is het pompen of verzuipen. Daarom is er aanleiding voor extra maatregelen", zegt Rutte.

Contactberoepen
Voor contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, verandert er niks. Alle mensen met een contactberoep mogen werken, maar wel zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand.

Daarnaast mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Bij huwelijksvoltrekkingen ligt het aantal op twintig. Die maatregel gaat vanaf maandag in.

Regionaal
Het kabinet zet een pakket extra maatregelen klaar voor de zwaarst getroffen regio's waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan. Als de cijfers niet dalen, wordt het pakket ingezet. Daarbij wordt onder meer een avondklok overwogen, verdere sluiting van de winkels en sluiting van middelbare scholen. Zo'n totale lockdown zal vermoedelijk twee tot drie weken gaan duren, aldus De Jonge. De komende week moet volgens hem duidelijk worden of het ook zo ver gaat komen.

Vakantie
Het kabinet raadt een wintersport of een reis naar de zon om te overwinteren ten zeerste af. Normaal gesproken trekken duizenden Nederlanders erop uit om te skiën in Frankrijk, Oostenrijk of Italië. Maar aangezien die landen op oranje staan, betekent dat dat mensen alleen naar die landen mogen reizen als dat noodzakelijk is en bij terugkeer tien dagen in thuisquarantaine moeten. Daarom geeft het kabinet een negatief reisadvies voor buitenlandse reizen tijdens de kerstvakantie.

Lees ook: Besmettingen dalen voorzichtig, maar ziekenhuisopnames niet

Illegale feesten
Rutte roept mensen op om vooral thuis te blijven. De illegale feesten kunnen niet door de beugel. De politie heeft dit weekend nog een einde gemaakt een illegaal feest in de bossen bij Geulle. "Wie nu nog denkt dat het oké is om een feest te bouwen, moet niet verbaasd zijn dat daar streng tegen wordt opgetreden", stelt Rutte.

Lees al het nieuws rondom corona in ons liveblog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen