Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeeltelijke lockdown: de voet gaat verder op de rem

Geplaatst opdinsdag 3 november 2020 - 19:23

De besmettingscijfers dalen lichtelijk, maar het kabinet neemt in strijd tegen het coronavirus toch strengere maatregelen.

Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Op slot
De cultuursector krijgt een enorme klap in het gezicht. Zo moeten theaters, musea en bioscopen de deuren sluiten. Ook pretparken, dierentuinen, bibliotheken, zwembaden en seksclubs gaan dicht.

Sportscholen blijven wel gewoon open, maar door groepslessen gaat een streep.

Groepsgrootte
De voet gaat verder op de rem. Het kabinet gaat het maximum aantal mensen dat op straat samenkomt terugbrengen van vier naar twee. Thuis mag je nog maar twee personen ontvangen in plaats van drie.

Lees ook: Bioscopen vrezen dreigende sluiting en financiële rampspoed

'Pompen of verzuipen'
De maatregelen gelden vanaf woensdag 22:00 uur voor twee weken. De verdere aanscherping van de coronamaatregelen is volgens het kabinet nodig om het aantal nieuwe besmettingen verder in te perken. De druk op ziekenhuizen is nog steeds te hoog. "In ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen de patiënten toe en op sommige plekken is het pompen of verzuipen. Daarom is er aanleiding voor extra maatregelen", zegt Rutte.

Contactberoepen
Voor contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, verandert er niks. Alle mensen met een contactberoep mogen werken, maar wel zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand.

Daarnaast mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Bij huwelijksvoltrekkingen ligt het aantal op twintig. Die maatregel gaat vanaf maandag in.

Regionaal
Het kabinet zet een pakket extra maatregelen klaar voor de zwaarst getroffen regio's waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan. Als de cijfers niet dalen, wordt het pakket ingezet. Daarbij wordt onder meer een avondklok overwogen, verdere sluiting van de winkels en sluiting van middelbare scholen. Zo'n totale lockdown zal vermoedelijk twee tot drie weken gaan duren, aldus De Jonge. De komende week moet volgens hem duidelijk worden of het ook zo ver gaat komen.

Vakantie
Het kabinet raadt een wintersport of een reis naar de zon om te overwinteren ten zeerste af. Normaal gesproken trekken duizenden Nederlanders erop uit om te skiën in Frankrijk, Oostenrijk of Italië. Maar aangezien die landen op oranje staan, betekent dat dat mensen alleen naar die landen mogen reizen als dat noodzakelijk is en bij terugkeer tien dagen in thuisquarantaine moeten. Daarom geeft het kabinet een negatief reisadvies voor buitenlandse reizen tijdens de kerstvakantie.

Lees ook: Besmettingen dalen voorzichtig, maar ziekenhuisopnames niet

Illegale feesten
Rutte roept mensen op om vooral thuis te blijven. De illegale feesten kunnen niet door de beugel. De politie heeft dit weekend nog een einde gemaakt een illegaal feest in de bossen bij Geulle. "Wie nu nog denkt dat het oké is om een feest te bouwen, moet niet verbaasd zijn dat daar streng tegen wordt opgetreden", stelt Rutte.

Lees al het nieuws rondom corona in ons liveblog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen