Overslaan en naar de inhoud gaan

Gecrashte helikopter van marine bij Aruba gezonken

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 7:33

De helikopter van de marine die bij Aruba in zee is neergestort, is gezonken. Bij de crash kwamen twee van de vier bemanningsleden om het leven, waaronder de Limburgse piloot Christine Martens.

Dat meldt het ministerie van Defensie.

Drijvers
De NH90 lag op zijn kop in het water en werd drijvende gehouden door vier grote plastic ballonnen die automatisch opengaan als het toestel water raakt. Nadat twee van de vier drijflichamen waren geknapt, is de helikopter gezonken, aldus Defensie.

Lees ook: Limburgse helikopterpiloot verongelukt na crash bij Aruba

Ruwe zee
Er werd alles aan gedaan om het toestel te bergen, maar dat was moeilijk door de harde wind en ruwe zee. Het was belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash om het toestel te behouden.

Hoofd Operatiën van het ministerie van Defensie, schout-bij-nacht Boudewijn Boots, zei maandag dat als de helikopter zou zinken het toestel als verloren moet worden beschouwd. De zee is in het gebied 2 tot 3 kilometer diep.

ANP-418412010
Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.
Foto: ANP

Zwarte doos
De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. De vluchtrecorder van het toestel is wel teruggevonden. Volgens Boots lijkt die in "goede staat" te verkeren. De twee bemanningsleden die het ongeluk overleefden, hebben inmiddels ook over de crash gesproken.

Neergestort
De helikopter stortte neer nadat het een patrouille had uitgevoerd voor de Kustwacht. Toen het toestel bijna terug was bij het marineschip Zr.Ms. Groningen - waarop het was gestationeerd - crashte het in zee. Vanaf het schip was het ongeval te zien.

Limburgse
Bij het ongeluk kwamen de 34-jarige Christine Martens uit Well en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies om het leven. Zij zaten voorin het toestel. Een sensor-operator en een helikopterredder die achterin het toestel zaten, overleefden de crash.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen