Overslaan en naar de inhoud gaan

Gecoupeerde paarden winnen tentoonstelling ondanks verbod

Geplaatst opzondag 28 augustus 2016 - 12:04

Op de tweejaarlijkse Nationale Tentoonstelling Trekpaarden en Haflingers (KVTH) in Kronenberg zijn een hengst en een merrie zónder staart tot kampioen uitgeroepen.

En dat terwijl gecoupeerde paarden vorige week waren uitgesloten van deelname. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio.

Verbod
Het afhakken van de staart (couperen) is sinds 2001 verboden, behalve als er een medische noodzaak is. Paardeneigenaren omzeilen het verbod door met hun veulens naar Frankrijk te gaan, waar het couperen niet verboden is. Het landelijke verbod betekent ook dat paarden zonder staart niet mogen verschijnen op keuringen en tentoonstellingen.

Lees ook: Gecoupeerd trekpaard voortaan in de ban bij keuringen.

Staatssecretaris Martijn van Dam liet in april weten controles uit te gaan voeren.

Ingrijpen
Ondanks het verbod, voorspelde Henk van Pols (voorzitter van
KVTH) toen al dat er in Kronenberg gecoupeerde paarden aan de start zouden verschijnen. "Voor die tijd krijgen ze een verbod echt niet voor elkaar. Van der Pols laat weten dat hij wel wíl ingrijpen, maar dat hij geen rechtsgrond heeft om het te doen. "Als de regering nu zorgt dat wij het niet meer mogen, dan is het voor ons makkelijk."

Controle
De staatssecretaris van Economische Zaken zegt dat de controles zijn uitgevoerd op de tentoonstellingen die in Zeeland en Limburg zijn gehouden. Ook heeft hij een onderzoek aangekondigd op welke wijze het verbod effectiever kan worden gehandhaafd. "Het resultaat wordt nog dit jaar verwacht."

Het onderwerp wordt zondag rond 19:00 uur besproken in Reporter Radio (Radio 1).

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Couperen bij veulens gaat gewoon verder
Trekpaardenkeuring afgelast na dreiging coupeerboete
Boer en Toverland akkoord over vuurwerk boven park
Video: paarden op hol in Valkenburg
Video: paarden op hol in Valkenburg
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen