Overslaan en naar de inhoud gaan

Gecoupeerde paarden winnen tentoonstelling ondanks verbod

Geplaatst opzondag 28 augustus 2016 - 12:04

Op de tweejaarlijkse Nationale Tentoonstelling Trekpaarden en Haflingers (KVTH) in Kronenberg zijn een hengst en een merrie zónder staart tot kampioen uitgeroepen.

En dat terwijl gecoupeerde paarden vorige week waren uitgesloten van deelname. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio.

Verbod
Het afhakken van de staart (couperen) is sinds 2001 verboden, behalve als er een medische noodzaak is. Paardeneigenaren omzeilen het verbod door met hun veulens naar Frankrijk te gaan, waar het couperen niet verboden is. Het landelijke verbod betekent ook dat paarden zonder staart niet mogen verschijnen op keuringen en tentoonstellingen.

Lees ook: Gecoupeerd trekpaard voortaan in de ban bij keuringen.

Staatssecretaris Martijn van Dam liet in april weten controles uit te gaan voeren.

Ingrijpen
Ondanks het verbod, voorspelde Henk van Pols (voorzitter van
KVTH) toen al dat er in Kronenberg gecoupeerde paarden aan de start zouden verschijnen. "Voor die tijd krijgen ze een verbod echt niet voor elkaar. Van der Pols laat weten dat hij wel wíl ingrijpen, maar dat hij geen rechtsgrond heeft om het te doen. "Als de regering nu zorgt dat wij het niet meer mogen, dan is het voor ons makkelijk."

Controle
De staatssecretaris van Economische Zaken zegt dat de controles zijn uitgevoerd op de tentoonstellingen die in Zeeland en Limburg zijn gehouden. Ook heeft hij een onderzoek aangekondigd op welke wijze het verbod effectiever kan worden gehandhaafd. "Het resultaat wordt nog dit jaar verwacht."

Het onderwerp wordt zondag rond 19:00 uur besproken in Reporter Radio (Radio 1).

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Couperen bij veulens gaat gewoon verder
Trekpaardenkeuring afgelast na dreiging coupeerboete
Boer en Toverland akkoord over vuurwerk boven park
Video: paarden op hol in Valkenburg
Video: paarden op hol in Valkenburg
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen