Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gebruik van mondkapjes graag Europees afstemmen'

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 18:35

Het wel of niet verplicht gebruiken van mondkapjes verschilt per land zó veel, dat verwarring tijdens de vakantie voor de hand ligt. "Het liefst zou ik er afstemming op Europees niveau over zien", zegt Volker Hackert van de GGD Zuid-Limburg vrijdag in L1mburg Centraal.

In Frankrijk, Engeland en België is het mondmasker verplicht in de openbare ruimte. In Duitsland moeten mensen mondkapjes dragen in winkels en in Nederland is het verplicht in het openbaar vervoer.

Maskers
Hackert staat niet negatief tegenover het dragen van mondkapjes in Nederland: "Het is een ook een signaal." Hij geeft toe dat de toegevoegde waarde beperkt is. "De maskers geven wel wat extra bescherming naar je omgeving. Maar voor jezelf is die bescherming beperkt."

Plateau
In Nederland is het aantal besmettingen nog steeds laag. "In Zuid-Limburg zien we dat twee weken geleden echt een plateau bereikt was, met nul opnames." Nu is een stijging van een of twee besmettingen per dag te zien. "Een lichte stijging." Volgens Hackert is het nog geen echte trend, omdat je dat pas na een tijdje kunt zeggen.

Tweede golf
Dat is in België wel anders. Daar steeg het aantal besmettingen met 32 procent in zeven dagen. Volgens een van de bekendste virologen van België, Marc van Ranst, staat België aan de vooravond van de tweede golf. "Het is een cijfer dat je serieus moet nemen", zegt Hackert erover.

Minder bewust
Dat mensen zich minder druk lijken te maken om het virus kan Hackert begrijpen, nu de coronastorm in Nederland is gaan liggen. Hij verwacht ook dat het voor mensen die op vakantie gaan in het buitenland moeilijk is om zich aan de regels te houden. "Vakantiegangers zullen zich minder bewust zijn van de afstandsregels." Hij roept hen op om zich in ieder geval aan de plaatselijke coronaregels te houden.

Toename
Limburgers die op vakantie zijn geweest in een risicogebied, moeten wat hem betreft extra alert zijn op klachten. "Laat je vooral testen, ook bij twijfel." In augustus komen de meeste vakantievierders weer terug. Hackert houdt er rekening mee dat in de vakantieperiode het aantal coronabesmettingen oploopt. "Ik hoop het niet, maar de kans is wel groot dat je een toename in het aantal besmettingen gaat zien na de vakantie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen