Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gebruik van mondkapjes graag Europees afstemmen'

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 18:35

Het wel of niet verplicht gebruiken van mondkapjes verschilt per land zó veel, dat verwarring tijdens de vakantie voor de hand ligt. "Het liefst zou ik er afstemming op Europees niveau over zien", zegt Volker Hackert van de GGD Zuid-Limburg vrijdag in L1mburg Centraal.

In Frankrijk, Engeland en België is het mondmasker verplicht in de openbare ruimte. In Duitsland moeten mensen mondkapjes dragen in winkels en in Nederland is het verplicht in het openbaar vervoer.

Maskers
Hackert staat niet negatief tegenover het dragen van mondkapjes in Nederland: "Het is een ook een signaal." Hij geeft toe dat de toegevoegde waarde beperkt is. "De maskers geven wel wat extra bescherming naar je omgeving. Maar voor jezelf is die bescherming beperkt."

Plateau
In Nederland is het aantal besmettingen nog steeds laag. "In Zuid-Limburg zien we dat twee weken geleden echt een plateau bereikt was, met nul opnames." Nu is een stijging van een of twee besmettingen per dag te zien. "Een lichte stijging." Volgens Hackert is het nog geen echte trend, omdat je dat pas na een tijdje kunt zeggen.

Tweede golf
Dat is in België wel anders. Daar steeg het aantal besmettingen met 32 procent in zeven dagen. Volgens een van de bekendste virologen van België, Marc van Ranst, staat België aan de vooravond van de tweede golf. "Het is een cijfer dat je serieus moet nemen", zegt Hackert erover.

Minder bewust
Dat mensen zich minder druk lijken te maken om het virus kan Hackert begrijpen, nu de coronastorm in Nederland is gaan liggen. Hij verwacht ook dat het voor mensen die op vakantie gaan in het buitenland moeilijk is om zich aan de regels te houden. "Vakantiegangers zullen zich minder bewust zijn van de afstandsregels." Hij roept hen op om zich in ieder geval aan de plaatselijke coronaregels te houden.

Toename
Limburgers die op vakantie zijn geweest in een risicogebied, moeten wat hem betreft extra alert zijn op klachten. "Laat je vooral testen, ook bij twijfel." In augustus komen de meeste vakantievierders weer terug. Hackert houdt er rekening mee dat in de vakantieperiode het aantal coronabesmettingen oploopt. "Ik hoop het niet, maar de kans is wel groot dat je een toename in het aantal besmettingen gaat zien na de vakantie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen